Bejegyezték a harmadik magyar pártot

Pozsony |

<p>&nbsp;Létrejött a harmadik magyar párt. &bdquo;2012. október 22-én jelentettük be, hogy új pártot alapítunk, megkezdtük a regisztrációhoz szükséges aláírásgyűjtést és idén májusban már közel 9000 aláírásunk volt a szükséges 10 ezerből &ndash; mondta Fehér Csaba, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) elnöke. &ndash; Ekkor szólított meg minket Krivánszky Miklós, a vállalkozók pártjának alelnöke és együttműködést ajánlott.&rdquo;</p>

A pártelnök szerint két oka volt, hogy elfogadták a Szlvoákiai Vállalkozók Pártja (SŽS) ajánlatát: egyrészt egy új párt bejegyzése során mindig komoly ellenszéllel kell számolni, mind jobboldalról, mind baloldalról, és a belügyminisztérium is számos akadályt gördíthet a regisztráció elé. Másrészt – és ez volt a nyomósabb indok – az SŽS teljes jogú tagja az Európai Unió egyik pártcsaládjának, az Európai Szabad Szövetségnek (EFA). „Köztudott, milyen problémák merültek fel a Híd néppárti frakcióba történő felvétele során, amit éppen a magyar pártok próbáltak megakadályozni. Mivel az MKDSZ az SŽS névváltoztatása útján jött létre, már megalakulásakor teljes jogú tagjává vált az EFA-nak, jelentősen erősítve ezzel a magyar érdekképviseletet Brüsszelben” – mutatott rá Sárközi János, az MKDSZ egyik alelnöke. A múlt héten már fogadta a párt küldöttségét Brüsszelben Eric Defoort, az EFA elnöke. Az MKDSZ elnökségi tagjai tárgyaltak baszk és flamand EP képviselőkkel is. Az EFA a Zöldekkel együtt alakított frakciót az Európai Parlamentben. A csoportosulás meglehetősen heterogén, a liberális zöldpártoktól a balos populista pártokon keresztül a regionális mozgalmakig terjed a skála. A szlovákiai pártok jegyzéke szerint a vállalkozók pártja a 2004-ben létrejött Szlovákiai Régiók Pártja (Strana regiónov Slovenska) utódpártjaként alakult 2011-ben, 2013. október 9-étől pedig Magyar Kereszténydemokrata Szövetség néven folytatja tevékenységét. Módosult a párt alapszabályzata is, az MKDSZ etnikai alapon szerveződő regionalista pártként határozza meg magát, amely a hagyományos európai kereszténydemokrácia fundamentumán áll. Kérdésünkre Fehér Csaba elárulta, készülnek a jövő tavasszal esedékes európai parlamenti választásokra, ám jelöltjeik esetleges indulását mindenképpen megelőzi a Híddal és az MKP-val történő egyeztetés. „Továbbra is fenntartom, amit egy évvel ezelőtt nyilatkoztam: mi együttműködést szeretnénk mindkét párttal” – tette hozzá a pártelnök. (vkm, MSz)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?