Cseh nyelvű műsorért kapott büntetést egy szlovák kereskedelmi televízió

Prága/Pozsony |

<p>Pénzbüntetést szabott ki a pozsonyi Joj kereskedelmi televízióra a szlovák televíziós és rádiós tanács, mert egy csak cseh nyelven hallható, szlovák feliratozás nélküli műsorral megsértette a szlovákiai műsorszórásról szóló törvényt.<br />&nbsp;</p>

Ez az első eset, hogy a cseh nyelv használata miatt büntetést kapott valamilyen média Szlovákiában - adta hírül a Novinky.cz prágai hírportál szerdán.
   
A kereskedelmi televíziónak 200 eurós - 60 ezer forintos - büntetést kell fizetnie azért, hogy egy egészségügyi témájú, fogyókúráról szóló műsort teljes egészében cseh nyelvű változatban sugárzott szlovák feliratozás nélkül.
   
A műsor eredetileg angol nyelvű volt. Cseh nyelvű változatát áprilisban tűzte műsorára a Joj. A televíziós és rádiós tanács szerint ezzel megsértette a hatályos szlovákiai jogszabályt, amely korlátozza és szabályozza az idegen nyelvű műsorok sugárzását a szlovákiai televíziókban és rádiókban.
   
A Joj-nak szintén egy cseh nyelvű műsor miatt már 2011 októberében is meggyűlt a baja a hatósággal, de akkor a televízió egy hivatalos figyelmeztetéssel megúszta a dolgot.
   
A hatályos szabályok szerint a szlovákiai televízióknak és rádióknak szlovák nyelven kell sugározniuk műsoraikat, kivételt a specifikus nemzetiségi adások, külföldi zenei műsorok, nyelvtanfolyamok képeznek. Minden idegen nyelvű műsort kötelezően szlovák nyelvű feliratozással kell ellátni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?