Skizofrén kisebbségi képviselet

<p>Kaotikus és érthetetlen a kisebbségi kormányszervek viselkedése, figyelmeztet Petőcz Kálmán. Lajčák az utolsó remény az egy kisebbség &ndash; egy szavazat ügyben. Egyik héten megszavaznak valamit, a következő héten pedig egy ennek ellentmondó dokumentumra bólintanak rá. A kisebbségi kormányszervek olvashatatlanul és kaotikusan döntenek az utóbbi időben, véli Petőcz Kálmán.</p>

A kormány emberi jogi, kisebbségi és nemi egyenlőségi tanácsának szerdai ülésén a tagok először megszavazták, hogy elégedettek a jelenlegi állapottal, néhány ponttal később viszont módosították a kisebbségi bizottság statútumát, hogy minden kisebbségnek csak egy szavazat járjon. „Ez érthetetlen. Ha elégedettek, akkor miért akarnak változtatni?” – kérdezte Petőcz, aki a tanács ülésén kisebbségi szakértőként volt jelen.

Az egy kisebbség – egy szavazat elvet ugyan a tanács jóváhagyta, Petőcz szerint viszont így is hasznos volt az ülés. Jelen volt ugyanis Pavol Demeš volt külügyminiszter, Miroslav Lajčák jelenlegi külügyi tárcavezető főtanácsadója. Demeš élénken figyelte, ahogy a tanács államigazgatásból származó tagjai leszavazzák a civileket, és jóváhagyják az említett elvet, melyek feszültséget okoz a kisebbségek képviselői közt. „Nem tartja demokratikusnak, ahogy ez a napirendi pont meg lett tárgyalva. Most már minden Lajčák jóindulatán múlik” – véli Petőcz.

A tanácsnak ugyanis ő az elnöke, de szerdán Tomáš Borec igazságügyi miniszter helyettesítette őt, és nem adott helyt annak a kezdeményezésnek, hogy a szavazati jogról szóló voksolást halasszák el, és kérjék meg Lajčákot, hogy kezdeményezzen párbeszédet a kisebbségek képviselői között. Petőcz nem tartja kizártnak, hogy a tanács decemberi ülésének napirendjére is beterjeszti a témát.

A Pered-üggyel kapcsolatban Petőcz azt javasolta, fogadjanak el egy határozatot, amelyben megkérik a kormányt, hogy értékelje át a falu névváltoztatását elutasító döntését. Erről végül nem is szavaztak. „Nem lett volna értelme, mert a falvak és városok küldötte és az ombudsman helyettese is a kormány álláspontját védték, ami szerintem abszurdum” – mondta Petőcz.

Az ülés végén felszólalt Miroslav Kusý, és bejelette: lemond a bizottsági tagságáról. Elfogadhatatlannak tartja ugyanis, hogy a testület tagja lett Pavol Mešťan, aki a 70-es években a kommunista párt ideológusaként működött, és része volt abban, hogy Kusýt bebörtönözték. Mešťan egyébként a Szlovák Nemzeti Múzeum alá tartozó Zsidó Kultúra Múzeumát vezeti, vagyis szavazataival vélhetően az államigazgatás küldötteinek táborát fogja erősíteni. Lajčák a civil szervezetek és az állami hivatalok jelölése alapján nevezi ki az új bizottsági tagokat, reagált tegnap a hírre Peter Susko, a külügy sajtófőnöke.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?