Nyelvművelés és irodalom

Kassa |

<p>November 22&ndash;23-án zajlanak a kassai Thália Színház Márai Stúdiójában a 45. Kazinczy Napok. Ezt a rendezvényt nem kizárólag nyelvészeknek és magyar szakos tanároknak, hanem hangsúlyozottan ismeretterjesztő jelleggel szervezi a Csemadok.&nbsp;</p>

A nagyközönséghez másképp kell szólni, mint a kollégákhoz, ezt a szabályt a meghívott előadók is minden évben igyekeznek szem előtt tartani.Az idei programot böngészve az alábbiakban néhány érdekesnek ígérkező előadásra szeretnénk felhívni a figyelmet. Péntek délelőtt Czoch Gábor történész beszél Kassa szerepéről a reformkori urbanizációban. Pásztor Péter műépítész a Kazinczy-korabeli Kassa építészetéről tart előadást, Balassa Zoltán helytörténész pedig Baróti Szabó Dávid költő-nyelvújítóról. Péntek este a helyi magyar gimnazisták rendhagyó irodalmi esten mutatják be saját alkotásaikat, amelyeket Balázs F. Attila, Mizser Attila és Forgács Miklós művei inspiráltak. A szerzők személyesen is jelen lesznek a rendezvényen, így azonnal véleményezni tudják a fiatalok kisfilmjeit, festményeit és jeleneteit. A szombati program Dede Éva pszichológus előadásával kezdődik, melynek címe A nők másképp beszélnek...vagy mégsem? A dalszövegírók praktikáit Hujber Szabolcs elemzi, a magyar nyelvújítások mintáit és hatásait pedig Balázs Géza budapesti nyelvész. 130 évvel ezelőtt született és 70 éve halt meg Kassa szülötte, Sziklay Ferenc író (1924-ben kiadott történelmi regényével, a Hangzatkával ő indította el a szlovenszkói magyar regényírást). Előadással, rokoni visszaemlékezéssel és koszorúzással tisztelegnek emléke előtt a Kazinczy Napok résztvevői. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?