Megadóztatják a veszteséget is

Pozsony |

<p>A szlovákiai társaságoknak először 2015-ben kell majd befizetniük a minimáladót &ndash; jelentette be tegnap Peter Kažimír pénzügyminiszter. Hogy mely cég mennyit fizet, az a cég formájától és a bevételek nagyságától függ. Ami biztos, hogy a minimáladó az egyéni vállalkozókat nem fogja érinteni.</p>

A társaságok a minimáladót először 2015 tavaszán fizetik be, amikor a 2014-es bevételeik után nyújtják be az adóbevallásukat. „A minimáladót a társaságoknak az alapításukat követő egy évben nem kell majd fizetniük, miközben ez az adónem egyáltalán nem érinti az egyéni vállalkozókat” – nyilatkozta Kažimír. Azok a cégek, amelyek nem áfafizetők és a forgalmuk nem haladják meg az évi 500 ezer eurót, évi 480 eurót lesznek kénytelenek befizetni. Egy ugyanilyen forgalommal rendelkező áfafizető társaság számára ez 960 euró lesz. Az 500 ezer euró feletti éves forgalmú társaságok – függetlenül attól, hogy áfafizetők vagy sem – 2880 eurót fognak fizetni. A nyereséges társaságok a befizetett minimáladót a befizetést követő három év folyamán leírhatják majd a társasági adójukból, vagyis ez az új befizetési kötelezettség számukra csak adminisztratív gondot jelent. Kedvezményekre számíthatnak azonban azok a cégek is, amelyek csökkentett munkaképességű alkalmazottakkal dolgoznak.  A pénzügy a minimáladó bevezetésével ugyanis elsősorban azokkal a társaságokkal veszi fel a harcot, amelyek tartósan veszteséget könyvelnek el, így társasági adót sem fizetnek. Jelenleg a cégek nagyjából 60 százaléka nem fizet társasági adót, miközben az ilyen társaságok száma 2006-tól nagyjából 40 ezerrel nőtt, mára így eléri a 92 ezret. A legtöbb ilyen társaságot a szállodaiparban és az étkeztetésben regisztrálják, ahol ezek aránya eléri a 79 százalékot, míg a legkevesebbet a távközlési szektorban jegyzik. Kažimír tegnap arra is emlékeztetett, hogy a minimáladó bevezetésével együtt a társasági adó kulcsát is csökkentik, a jelenlegi 23-ról 22 százalékra. „A társasági adó csökkentése ugyan több cégen is segít, a minimáladó bevezetését azonban kimondottan károsnak tekintem. A kormány ezzel minden céget egy zsákba dob, csak azzal a céllal, hogy minél több pénzt sajtoljon ki belőlük” – véli Radovan Ďurana, az INESS gazdaságkutató intézet elemzője, aki szerint sokkal több pénzt hozhatnának az államkasszába a hatékonyabb adóellenőrzések. (mi)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?