Aki dolgozni akar, utaznia kell

Komárom |

<p>Szinte kizárólag munkaközvetítő ügynökségek, valamint 10 kiállító középiskola részvételével zajlott az idei munkabörze.</p>

A Komáromi járásból mindössze egyetlen munkáltató, az ógyallai székhelyű Nuritech Kft. volt jelent.„A járás területén sajnos alig akad szabad munkahely, jelentősebb bővítést csak a Nuritech tervez, 40–50 operátort készül felvenni. Az ügynökségek a Galántai, Érsekújvári vagy távolabbi járásokba, illetve Magyarországra keresnek mindenekelőtt gyártósori munkásokat, hegesztőket, esztergályosokat – mondta Mária Poláčková, a Komáromi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal igazgatója. – Tárgyalásokat folytatunk a dél-komáromi partnerszervezetünkkel, de közvetlenül a győri Audi gyárral is, novemberben munkaerő-toborzást és válogatást végzünk részükre.” Egy győri ügynökség mosonmagyaróvári, győri és mosonszolnoki cégek számára keresett dolgozókat. „Az általunk képviselt autóipari cégekben folyamatos a felvétel, hetente 5–10, esetenként 15 személyt keresünk, főleg operátori munkakörbe, de egy-egy középvezetői állást is tudunk ajánlani” – mondta Csemezné Bartusek Nóra HR-es. Egy galántai ügynökség a Samsung több fióküzemébe toborzott munkaerőt: karácsony előtt minden évben növekszik a kereslet a televíziók iránt, ezért több alkalmazottra van szükség; Komárom környékéről ingyenes autóbuszjárat szállítja a dolgozókat. „Sajnos igen passzívak az álláskeresők, jelenleg vannak szabad operátori munkahelyek, mégis alig akad jelentkező. Sokan, bizony, csak a pecsétért jönnek, hogy fel tudják mutatni a munkahivatalban – árulta el az egyik ügynökség munkatársa. – Nemrégiben Érsekújváron voltunk hasonló munkabörzén, ott sokkal nagyobb érdeklődést tapasztaltunk az álláskeresők részéről.” Szeptember végén a Komáromi járásban 18,02 százalék volt a nyilvántartott álláskeresők aránya, ami 10 315 személyt jelent. Az év első öt hónapjában 19 százalék felett volt ezt a mutató, a nyári szezonmunkák csökkentették némileg az arányt. „Nemrég zárult az ápolói tanfolyamunk, hamarosan CNC-hegesztő, raktáros és darukezelő tanfolyamot indítunk – mondta Mária Poláčková. – A hegesztők, esztergályosok, fémmegmunkáló szakemberek még mindig aránylag jól el tudnak helyezkedni, a diákok körében viszont egyáltalán nem keresettek ezek a szakmák. Ezért is hívunk meg a munkabörzére olyan középiskolákat, ahol hiányszakmáknak számító szakokat is oktatnak. Ilyen formában is próbál útmutatást adni a pályaválasztás előtt álló végzős alapiskolásoknak.”
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?