Ma van a reformáció emléknapja

Budapest |

<p>A reformáció napját ünneplik ma a protestáns egyházak. Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes és egyetemi tanár 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.&nbsp;</p>

Magyarországon a központi ünnepséget a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) szervezi a Városligeti fasor és a Bajza utca sarkán lévő Reformációi Emlékparkban.     Az ünnephez kötődően Orbán Viktor magyar miniszterelnök megállapodást ír alá a Magyarországi Evangélikus Egyházzal (MEE) a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pedig Károli Gáspár-díjakat ad át.     A MEÖT központi rendezvényén ünnepi beszédet tart Pásztor Zoltán, a Magyarországi Metodista Egyház országos laikus vezetője, imádságot pedig Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke mond.     A debreceni Református Nagytemplomban ifjabb Hafenscher Károly, az MEE zsinatának lelkészi elnöke hirdet igét, az azt követő koszorúzáson pedig részt vesz Gajus Scheltema, Hollandia magyarországi nagykövete.     A reformáció hónapja október, amelynek utolsó napján, október 31-én világszerte arról emlékeznek meg, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes és egyetemi tanár, a reformáció megindítója 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. Az általa vezetett új irányzat lett az evangélikus, míg a Kálvin János vezette irányzat a református egyház alapja. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?