Csökkent a költségvetési deficit, de nőtt az államadósság tavaly az EU-ban

<p>Az Európai Unió tagállamainak GDP-arányos államháztartási deficitje tavaly év végén 3,9 százalékra csökkent ez egy évvel korábbi 4,4 százalékról, az államadósság azonban 82,3 százalékról 85,1 százalékra emelkedett - közölte hétfőn az Eurostat.</p>

 Az unió statisztikai hivatalának adatai szerint ezen belül az euróövezeti országok államháztartási deficitje 4,2 százalékról 3,7 százalékra csökkent, az államadósság hazai össztermékhez viszonyított aránya viszont 87,3 százalékról 90,6 százalékra nőtt.
   

Az Eurostat már Horvátország adatait is számba vette, noha Zágráb csak az idén csatlakozott az EU-hoz.
   

Az Eurostat kimutatása szerint Magyarország államadóssága 2012 végén a GDP 79,8 százalékára csökkent az egy évvel korábbi 82,1 százalékról. Az államháztartás deficitje 2 százalék volt, a 2011. évi 4,3 százalékos aktívummal szemben.
   

Az unió 15 tagállamában javult az államháztartás helyzete, 12 országban nőtt a GDP-arányos deficit, egyben pedig nem változott. 17 tagállamban a deficit meghaladta a maastrichti kritériumok közt szereplő 3 százalékot. A legnagyobb hiányt, 10,6 százalékot Spanyolországban könyvelték el, majd Görögország (9 százalék) Írország (8,2 százalék), Portugália és Ciprus (6,4-6,4 százalék) következik.
   

A legkisebb deficitet, 0,2 százalékot Észtországból és Svédországból jelentették, Németországban pedig a GDP 0,1 százalékának megfelelő aktívumot mutattak ki.
   

Az államadósság GDP-hez viszonyított aránya csupán hat tagállamban csökkent tavaly 2011-hez képest, és 14 országban meghaladta a - szintén maastrichti kritériumnak számító - 60 százalékot.
   

Az államadósság aránya Észtországban volt a legalacsonyabb, 9,8 százalék, Bulgáriában 18,5 százalékot, Luxemburgban 21,7 százalékot, Romániában pedig 37,9 százalékot regisztráltak.
   

A legmagasabb Görögország államadóssága volt, elérte a GDP 156,9 százalékát. Olaszországban 127 százalék, Portugáliában 124,1 százalék, Írországban pedig 117,4 százalék volt az államadósság GDP-hez viszonyított aránya 2012 végén.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?