Martin Luther King dokumentumai 130 ezer dollárért keltek el

<p>Több mint 130 ezer dollárért &nbsp;kelt egy New York-i árverésen Martin Luther King több dokumentuma és jegyzete, köztük több kézzel írott is.</p>

A néhai amerikai polgárjogi harcos iratait egykori titkárnője, Maude Ballou adta el a Heritage Auctions nevű árverezőház segítségével. A 88 éves asszony 1955 és 1960 között volt King titkárnője.     A felsorakoztatott tételek között volt egyebek közt a "Van egy álmom" kezdetű beszéd - King leghíresebb megnyilatkozásának - egy oldala is, ezt azonban az árverés előtt nem sokkal visszavonták a licitről, ugyanis kérdések merültek fel vele kapcsolatban: elképzelhető ugyanis, hogy egy másik beszédből származik.      Tetemes összeget, 31 250 dollárt fizettek azért a beszédért, amelyet King tiszteletes akkor mondott el, amikor az alabamai Montgomeryben búcsút vett a Dexter sugárúti baptista templom gyülekezetétől. Ennél jóval alacsonyabb árért, illetékkel együtt 18 750, illetve 17 500 dollárért kelt az a két levél, amelyet a polgárjogi harcos Ballounak írt Indiából.    A hajdani titkárnő szeptemberben úgy fogalmazott, hogy a bevétel egy részét az Alabamai Állami Egyetemnek adja.        Martin Luther King 1968-ban halt meg Memphisben: merénylet végzett vele. Leghíresebb beszédét idén ötven éve, 1963-ban mondta el Washingtonban. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?