Már biztos: magasabb lesz a karácsonyi nyugdíj

<p>Megemelték 8,61 euróval a karácsonyi nyugdíjat &ndash; a parlament tegnap teljesítette Ján Richter szociális ügyi miniszter hétvégi ígéretét. A tegnapi döntés értelmében a legmagasabb karácsonyi járandóság 75 euró, a legalacsonyabb 46,51 euró lesz. A juttatás eredetileg 38 és 66,39 euró között mozgott.</p>

 A tárcavezető mindössze pár héttel a járandóság kifizetésének tervezett dátuma előtt jelentette be, hogy az ország gazdasági helyzete nyugdíjemelést tesz lehetővé, s mivel a parlamentben egyébként is terítéken volt a szociális biztosításról szóló törvény, egy módosító indítvánnyal ezt azonnal meg is lehetett valósítani. Az indítványt Viera Tomanová terjesztette elő, aki a karácsonyi nyugdíjat – miniszterkedése alatt – 2006-ban bevezette. A javaslatot csak a Smer képviselői támogatták, az ellenzékiek tartózkodtak a szavazástól. Szerintük ugyanis kampányfogásról van szó: Robert Fico miniszterelnök így készíti elő jelölését az államfői posztra. „Az elnökválasztás előtt a kormányfő egyetlen népszerűtlen lépést nem akar tenni. Ellenkezőleg, mindent elkövet, hogy a lehető legjobb színben tüntesse fel magát. Megemeli az állami hivatalnokok, tanárok fizetését, csökkenti a cégadót, és nem utolsósorban örömet akar szerezni egy népes szavazócsoportnak, a nyugdíjasoknak is” – véli Ivan Štefanec SDKÚ-képviselő. A parlamenti vitában Jozef Mihál (SaS) volt szociális ügyi miniszter javasolta, hogy a karácsonyi nyugdíj emelése helyett inkább a szociális szolgáltatásokra kellene több pénzt fordítani. Rámutatott: az ünnepek előtti rendkívüli juttatást olyan 62 éves nyugdíjas is automatikusan megkaphatja, aki dolgozik, ezzel szemben a szociális intézményekben igazi rászorulók vannak, inkább őket kellene jobban támogatni.

A tegnapi döntés értelmében a legmagasabb karácsonyi járandóság 75 euró, a legalacsonyabb 46,51 euró lesz. A juttatás eredetileg 38 és 66,39 euró között mozgott. A 75 eurót azok kapják, akik rendszeres havi járandósága nem haladja meg a létminimumot, azaz a 198,09 eurót. A pontos összeget a nyugdíj nagysága alapján számítják ki, és a jogosultság felső határa 483 euró – aki havonta ennél több nyugdíjat kap, az ünnepek előtt nem számíthat a plusz pénzre. A karácsonyi juttatást nem kell külön kérni, a Szociális Biztosító a decemberi nyugdíjjal együtt automatikusan folyósítja. (sza, sita)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?