Quentin Tarantino: Belmondo a film "királya"

Lyon |

<p>A film &quot;királyának&quot; nevezte Quentin Tarantino a lyoni Lumiére Filmfesztivál megnyitóján a rendezvény idei díszvendégét, a francia mozi élő legendáját, Jean-Paul Belmondót.<br />&nbsp;</p>

Az amerikai rendező először vesz részt a Lumiére Filmfesztiválon, amelynek díját idén neki ítélték oda életművéért. Az október 20-ig tartó vetítéssorozat programjához a filmtörténet népszerű és klasszikus darabjaiból válogattak a szervezők.
   
A hétfő esti megnyitón Claudia Cardinale arra emlékezett, hogy három filmet forgatott Belmondóval, Daniel Auteuil pedig hangsúlyozta: a Belmondóhoz hasonló emberek jelentik a mozit, "ha előttük tisztelgünk, a populáris művészet előtt is tesszük".
   
Quentin Tarantino a franciák által Bebelnek becézett Belmondót a film "királyának" nevezte. Felidézte, hogy a színész a francia újhullám nagy rendezőinek alkotásaiban tűnt fel, minden műfajban otthonosan mozgott, akciófilmeket és krimiket is forgatott, és mielőtt Jackie Chan bemutatta volna mutatványait, Belmondo már elkápráztatta a közönséget a sajátjaival. Tarantino dicsérte a most nyolcvan esztendős művész életerejét, karizmáját.
   
Jean-Luc Godard 1960-ban Belmondóval forgatott Kifulladásig című filmjében a fiatal színész egy plakát előtt arról álmodik, hogy egy napon Humphrey Bogart lesz belőle. "A következő húsz évben mindenki azt remélte, hogy Jean-Paul Belmondo lehet" - fogalmazott a rendező.
   
A lyoni filmfesztivál Belmondo számos filmjét - köztük a Majom a télben, a Bolond Pierrot és a Százezer dollár a napon című produkciót - tűzi műsorra a következő napokban. A programban a Ponyvaregény, a Kutyaszorítóban és a Becstelen Brigantyk rendezőjének alkotásai közül is válogatást láthat a közönség. A fesztivál szervezői a mustra öt helyszínén összesen százezer látogatóra számítanak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?