Fordítva sülhet el a minimáladó

Pozsony |

<p>A Fico-kabinet tervei szerint 2015-től bevezetik a társasági minimáladót, vagyis a veszteséges vállalkozásokat is adófizetésre kötelezik. A kormány pluszbevételt vár,ámaz egész fordítva is elsülhet. Volt már rá máshol példa.&nbsp;</p>

Jövőre 23-ról 22%-osra csökken a társasági adó, ám ezzel párhuzamosan 2015-től bevezetik a társasági minimáladót (szlovákul daňové licencie). Az új adónemet a kormány azzal indokolja, hogy számos cég papíron veszteséget mutat ki pénzügyi éve végén, elkerülve az adókötelezettségét, miközben valójában profitra tesz szert. Emellett sok az olyan regisztrált vállalkozás, amelynek nincsenek alkalmazottai és semmilyen tevékenységet sem folytat.  Peter Kažimír pénzügyminiszter szerint egyelőre átlagosan évi ezer eurós minimáladóval számolnak, az egyes társaságok között azonban jelentős különbségek lennének. „Ami az adó paramétereit illeti, bármiről hajlandó vagyok tárgyalni, ám visszavonni a javaslatot nem fogom“ - jelentette ki tegnap Kažimír. A miniszter egyben jelezte: ha beválik az intézkedés, 2016-ig egy alkalommal még csökkentené a társasági adó nagyságát - melyet egyébként januártól emelt a Ficokormány 19-ről 23%-ra.  A minimáladót több európai államban is bevezették már korábban. A legrosszabb tapasztalatok a szintén posztszocialista Romániában voltak vele. Itt 2009-ben lett hatályos, eredményeként pár hónap alatt 112 ezer cég szűnt, emiatt pedig több mint 50 ezren váltak munkanélkülivé.  Így a bukaresti kormány hiába tett szert a minimáladónak köszönhetően pluszbevételre, a munkanélküli és szociális segélyekre kifizetett pénzek miatt összességében veszteséges volt a forradalminak mondott intézkedés. Egy éven belül ki is vezették az adónemet a rendszerből. (mi, TASR) További részletek az Új Szó hétfői nyomtatott kiadásában!
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?