Előjegyzett orvosi vizsgálatok – bizottsági támogatás a Híd javaslatának

Pozsony |

<p>A Hídnak szerdán a parlament alkotmányjogi bizottságában sikerült elérnie, hogy támogassák az ellenzéki párt javaslatát az előjegyzett fizetett orvosi vizsgálatok szabályozására.&nbsp;</p>

A testület azt javasolja a plénumnak, hogy harmadik olvasatban is támogassa az indítványt. A  parlament szeptember elején a kormányzó Smer-SD támogatásával utalta második olvasatba Bugár Béla, Nagy József és Bastrnák Tibor törvénytervezetét. A Híd képviselői szerint azért van szükség a törvénymódosításra, mert egyre több páciens panaszkodik, hogy órákat kell várakoznia az orvosi rendelő előtt, ugyanis az adott orvos azokat a betegeket látja el először, akik fizettek az időpontért.  A képviselők nem az előjegyzett időpontú rendelés megszüntetésére törekednek, csak szabályozni szeretnék azt azon betegek érdekében, akiknek nincs lehetőségük fizetni az időpontért. Bastrnák szerint az orvosoknak meg kellene határozniuk, hogy mely idősávokban fogadják az előjegyzett pácienseket. "Meghatározhatja, hogy héttől nyolcig az előjegyzett vizsgálatokat végzi, majd két órát a többi páciensnek tart fenn rendelést, s utána megint előjegyzetteknek" - mondott példát a képviselő. Az elsőbbségi ellátásért fizetendő illetéket az 577/2004. számú törvény 44. paragrafusa határozza meg, s annak feltételeit járásonként a megyei önkormányzat rendelete szabályozza. A törvény alapján az orvos csak az arra előre kijelölt rendelési órákon belül fogadhat betegeket előre meghatározott, fizetett időpontú bejelentkezés alapján. Ezeknek az óráknak a száma nem lehet több mint a rendelési idő egynegyede, azaz 25%-a. Az illeték összegét szintén a megyei önkormányzatok határozzák meg. „Ezt a problémát sok megyében törvényváltozás nélkül is kiküszöbölték, hiszen a megyei képviselők hatalmában áll – a megyei tiszti orvoson keresztül – a rendelési és az elsődleges kivizsgálások időrendjének jóváhagyása. Hogy például Nagyszombat megyében ez miért nem így van, azt kérdezzék a megyei képviselőktől, akik tétlenül tűrték a sértő eljárást” – mondta szeptemberben Nagy József, a javaslat egyik beterjesztője. A Híd szerint a megyei tiszti orvosok gyakran olyan formában hagyták jóvá a rendelési órarendet, hogy annak betartása ellenőrizhetetlen. Az olyan meghatározások, mint a „minden rendelési óra első 15 perce” teszik lehetővé, hogy akár egy előre nem bejegyzett páciens is kaphat helyben időpontot, amennyiben kifizeti érte az illetéket. Ezzel pedig megelőzheti az ott várakozó többi beteget. (TASR, ú, h) 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?