Cseljabinszki meteorit-darabot hoztak fel a Csebarkul-tóból

Moszkva |

<p>Felhozták a Csebarkul-tóból a cseljabinszki meteorit oda zuhant első darabját - közölte szerdán a Rosszija 24 állami hírtelevízió.</p>

A tudósok az előzetes vizsgálatokat követően elmondták, hogy a mintegy másfél kilós megolvadt kőzet gyengén mágneses tulajdonságokkal rendelkezik.     A tóban lévő cseljabinszki meteorit darabjának a kiemelése 10 napot vett igénybe. A búvárok 13 méteres mélységben találtak rá.     A következő napokban a legnagyobb méretű, féltonnás meteoritaradványt készülnek kiemelni a szibériai Cseljabinszktól 78 kilométerre Nyugatra lévő Csebarkul város közeli tóból.     A bolidának nevezett égitest, a rendkívül erős fényű, tűzgömbszerű meteor február 15-én hatolt be a légkörbe és robbant fel a Moszkvától 1500 kilométerre keletre fekvő Cseljabinszk felett. A bolida körülbelül 17 méter átmérőjű és szétrobbanásáig mintegy 10 ezer tonna nagyságú volt. Óránkénti 64 ezer kilométeres sebességgel hatolt be a légkörbe, és 19-24 kilométeres magasságban hullott darabokra hatalmas robbanások kíséretében. A lökéshullámok miatt 4715 épületben törtek szét az ablakok Cseljabinszkban.     A szakemberek és amatőrök egyaránt azonnal elkezdték a meteoritdarabok felkutatását. A becsapódás után a tudósok több százat találtak az Urál-hegység térségében. Augusztusban a cseljabinszki Állami Egyetem szakemberei közölték, hogy Tyimirjazevszkij nevű település egyik lakójánál 3,4 kilogramm súlyú meteoritdarabot találtak. A Cseljabinszki terület vezetése 3 millió rubelt  különítettek el a Csebarkul-tavi kutatásokra és az újabb darabok kiemelésére. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?