Magyarországon a kártyás fizetés sem díjtalan

Budapest |

<p>Magyarországon járva óvatosan bánjunk a bankkártyával, mivel a tranzakciós díj alaposan megdrágítja a pénzkivételt és a kártyás fizetést is.&nbsp;</p>

Lehetőleg saját bankunk pénzautomatáit használjuk, például a VÚB-ügyfél a CIB-nél, a Tatra bankás a Raiffeisennél, a Szlovák Takarékpénztár ügyfele pedig az Ersténél bankoljon. A tranzakciós illeték augusztus elsejétől emelkedett meg: az átutalásoknál és a bankkártyás vásárlásoknál korábban érvényes 0,2%-os, illetve a készpénzfelvételre vonatkozó 0,3 százalékos adóterhek, 0,3 és 0,6 százalékra módosultak (ezt szeptembertől érezték meg az ügyfelek), továbbá a korábban egységesen 6000 forintos maximum is csak az átutalások és kártyás vásárlások esetében maradt érvényben, készpénzfelvétel esetében ezt eltörölték.  A bankok között több lépésben vezetik be díjváltozásaikat: van olyan pénzintézet, ahol szeptember eleje és január vége között háromszor módosul a díjszabás. Ráadásul átlagosan több mint 40%-kal nő a legolcsóbb számlacsomagok havidíja a bankok szeptemberben kezdődött díjemelései miatt, amivel többségük a tranzakciós illeték augusztusi növekedésére reagál. A tíz legolcsóbb bankszámla havi átlagos költsége átlagos bankhasználat mellett 701 forintot tett ki, ez az érték október 25-re 987 forintra emelkedik, január végére valamivel 1000 forint fölé nő – állítja a bankmonitor.hu. Így a bankolás jövedelemtől, szokásoktól függően havi 2–5 ezer forintba kerül a bevezetett tranzakciós illeték miatt, plusz tegyük hozzá a bankkártya éves, minimum 5000 forintos díját.  Ha valaki 2 alkalommal összesen 50 ezer forintot akar bankja saját automatájából felvenni, a tranzakciós illeték bevezetése előtti kb. 100 forint helyett már több mint 500-at fizet. A bankkártyás fizetés máris díjköteles a Budapest Banknál, a CIB-nél, az MKB-nál és a Raiffeisennél. (bankmonitor, azenpenzem.hu, MTI)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?