Megéri az önkéntes spórolás

Pozsony |

<p>&nbsp;Januártól újra lesz adókedvezmény az önkéntes nyugdíjpillérben, a parlament tegnap jóváhagyta a jogszabály módosítását, amely az eddiginél szigorúbb szabályokat vezet be; a megtakarításhoz legkorábban 60 éves korban lehet hozzájutni.</p>

A harmadik pillérben 2010 végéig lehetett adókedvezményt igénybe venni, akkor takarékossági okokra hivatkozva a Radičová-kormány szüntette meg ezt a lehetőséget. A korábbi állapot ugyan nem áll vissza, évente csak legfeljebb 180 eurót írhatunk majd le az adóalapból, ami havi bontásban 15 eurót jelent. A kedvezményt azonban csak azok vehetik majd igénybe, akik vállalják a megtakarítás felvételére vonatkozó szigorításokat is. Ha a pénztártag igénybe veszi a teljes kedvezményt, vagyis évente legalább 180 eurót spórol, akkor 34,2 euró adócsökkentést érhet el. Az adókedvezmény a 2010-es megszüntetés előtt évi 398,33 euró volt, ami 75,69 euróval csökkentette az éves adót. Szigorodnak azonban a járadékhoz jutás feltételei azok számára, akik élni kívánnak ezzel a lehetőséggel. A harmadik pillérből származó járadék folyósításának feltétele ugyanis a korengedményes vagy rendes öregségi nyugdíj megítélése – legkorábban 60 éves korban –, vagy legalább a 62 éves kor betöltése. Azok, akik már ma is rendelkeznek önkéntes nyugdíjbiztosítással vagy más hasonló spórolási termékkel, dönthetnek úgy, hogy nem veszik igénybe az adókedvezményt – inkább a jelenleg érvényes szabályozást választják –, ebben az esetben már 55 éves korukban hozzájuthatnak a pénzükhöz. Ennek feltétele azonban, hogy legalább 10 évig fizették a járulékot. A módosítással megszűnik az úgynevezett lelépő, vagyis a megtakarítás idő előtti felvételének lehetősége. Jelenleg a teljes összeg – vagyis a munkaadó által fizetett részt is beleértve – 80 százaléka vehető fel 55 éves kor előtt. Az új szabályozás szerint is pénzhez lehet majd jutni a harmadik pillérből a nyugdíjaskor előtt, de csak a biztosított által befizetett összeg vehető fel, a munkaadó járulékaiból összegyűlt megtakarítást csak a nyugdíjkorhatár betöltése után, járadék formájában lehet majd megkapni. A javaslat csökkentette a nyugdíjpénztárak kezelési díját. Januártól a megtakarítási alapban a jelenlegi maximum, amely az alap nettó értékének 2,34%-a, 1,8%-ra esik vissza, majd 2020-ig fokozatosan 1,2%-ra csökken. A kifizetési alap jelenleg 0,996%- os kezelési díja januártól 0,9% lesz, majd 2020-ig 0,6%-ra csökken. (lpj, SITA)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?