Klaus nem akar indulni az EP-választáson

Prága |

<p>Václav Klaus volt cseh köztársasági elnök nem tervezi, hogy indul a jövő évi európai parlamenti választáson.</p>

"Csak a sajtó találgatásáról van szó, amelynek nincs semmi alapja. Ebből bármilyen következtetéseket is levonni valóban hiba lenne. Ilyen terveim nincsenek, legalábbis egyelőre nincsenek" - mondta Klaus a cseh közszolgálati rádiónak szombaton este az angliai Windsorban, ahol egy nemzetközi konferencián vesz részt.      Klaus esetleges indulásáról az EP-választáson a cseh sajtón kívül külföldi lapok is írtak. Néhány vélemény szerint az euroszkepticizmusáról ismert Klaus az EP-ben átvehetné a legkonzervatívabb politikai szárny irányítását.     A volt cseh államfő legutóbb múlt vasárnap hallatta hangját, amikor felhívásában ébresztőt fújt az európai demokratáknak, mert az EU állítólag el akarja pusztítani a nemzetállamokat és a demokráciát. A konzervatív politikus ezért arra szólítja fel az európai demokratákat, hogy akadályozzák meg ezeket a terveket. Az Európai demokraták, ébredjünk fel! című felhívását Klaus a honlapján tette közzé.     Klaus szerint az EU mai vezetése, de elsősorban a "radikális zöldek" az egykori Szovjetunió mintájára igyekeznek átalakítani az integrációs szervezetet.     A cseh exelnököt különösen a Daniel Cohn-Bendit és Felix Marquardt zöldpárti politikusok, a Europeans Now mozgalom társalapítói által kiadott "Fiatal európaiak... Egyesüljünk!" című felhívás háborította fel. Klaus azt állítja, hogy ez a felhívás tudatosan utal Marx Károly Kommunista kiáltványának híres mondatára: "Világ proletárjai, egyesüljetek!"     "Azokat a szörnyűségeket, amelyek részben ennek a felhívásnak a következtében történtek a világban, tehát a több tízmillió áldozatot követelő, negyedszázaddal ezelőtt - sajnos túl későn - csődbe ment kommunista projektet most a modern baloldali, és nemcsak a vörös, hanem egyre inkább a zöld radikálisok is megpróbálják újraéleszteni az Európai Unió talaján" - olvasható a dokumentumban.     Klaus, aki márciusban távozott az államfői bársonyszékből, a nyáron nyíltan mérlegelte visszatérését a cseh belpolitikába. Nemrégiben azonban bejelentette, hogy eláll tervétől, viszont hajlandó segítséget nyújtani a hozzá közelálló pártoknak, amelyek indulnak az október végi előre hozott képviselőházi választáson. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?