Melegellenes törvények: a bojkott nem megoldás

<p>Emma Green Tregar magasugró és Moa Hjelmer futó szivárványszínű körmökkel versenyzett a moszkvai atlétikai világbajnokságon. A két svéd sportolónőt ezért akár meg is büntethetik &ndash; Oroszországban ugyanis a hatályos törvények szerint nem szabad nyilvánosan propagálni a homoszexualitást. A melegellenes törvény miatt már több sportoló, valamint intézményesen a NOB és a FIFA is felemelte a hangját &ndash; egyelőre hiába.<br />&nbsp;</p>

Bár Oroszország húsz éve megszüntette a homoszexualitás büntethetőségét, az azonos neműek kapcsolatának propagálásáért (főleg kiskorúak jelenlétében) a nemrégiben elfogadott törvények értelmében akár 5000 (köztisztviselők esetében 50 000) rubeles pénzbírság vagy két hét elzárás is járhat.

A NOB és a FIFA is aggódik

A Vlagyimir Putyin elnök által aláírt törvény a sportvilágot is felháborította, mivel Oroszország az elkövetkező időszakban több világeseményt rendez – jelenleg is zajlik az atlétikai világbajnokság, Szocsiban jövőre téli olimpia lesz, 2018-ban pedig futball-világbajnokságnak ad otthont az ország.

A melegellenes törvények miatt már aggodalmát fejezte ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a FIFA, bírálta az oroszokat Barack Obama amerikai elnök s több európai politikus is. Néhány ismert személyiség – például Stephen Fry brit színész és író – egyenesen az olimpia bojkottjára szólított fel, de Obama is szóba hozta ezt a lehetőséget.

Nem először rendeznék az ötkarikás játékokat olyan országban, ahol eléggé sajátosan értelmezik az emberi jogokat – 2008-ban Peking volt az olimpia házigazdája, s bár emberjogi aktivisták tüntettek a játékok ellen, bojkottra végül nem került sor.

Weir készen áll a letartóztatásra

Valószínűsíthető, hogy ez Szocsi esetében is így lesz – a bojkottot ugyanis a törvényt ellenzők sem tartják jó megoldásnak. „A bojkott semmi másra nem lenne jó, csak hogy tönkretegye azoknak a sportolóknak az álmát, akik négy éven át az olimpiai részvételért dolgoztak” – nyilatkozta Johnny Weir amerikai műkorcsolyázó, aki nyíltan vállalja homoszexualitását, másfél éve pedig házasságot kötött egy orosz származású férfival. „Nem Oroszországra kell haragudni. Az ország lakosai nem tehetnek róla, hogy ilyen bigott és szűk látókörű kormányuk van” – tette hozzá a nyíltan ruszofil Weir, aki folyékonyan beszél oroszul, s mindenütt hangsúlyozza, mennyire kötődik az orosz kultúrához.

Az Egyesült Államok férfi műkorcsolyázásban két olimpiai kvótát szerzett, hogy az egyik Weiré lesz-e, az majd csak az országos bajnokságon dől el. Ha viszont az extravagáns Weir kijut az olimpiára, érdekes lesz figyelni az orosz hatóságok reakcióját. „Arra is készen állok, hogy letartóztassanak, ha ezzel végre felnyitom a világ szemét” – jelentette ki határozottan Weir.

Az olimpia bojkottjával Anton Kraszovszkij újságíró sem ért egyet, pedig ő is a törvények szenvedő alanya. A kormánypárti Kontr TV volt főszerkesztője a törvényekkel szembeni tiltakozásképpen egyenes adásban fedte fel másságát, s még aznap este ki is rúgták. „Az olimpia nem orosz esemény és nem Putyin elnök magáneseménye, hanem több millió emberé. Oroszországban hétmillió meleg él. Ha bojkottálják a 2014-es téli olimpiát, amelyet Szocsiban rendeznének meg, azzal hétmillió orosz meleget is bojkottálnak. Köztük engem is” – fogalmazott a 37 éves Kraszovszkij.

Fiúk a lányokkal, lányok a fiúkkal

Jelena Iszinbajeva rúdugró viszont egészen más megfontolásból utasítja el a bojkott gondolatát: „A melegfelvonulások ellentétesek az orosz hagyományokkal. Nem lehet ilyesmit az utcán propagálni. Nálunk a fiúk a lányokkal vannak, a lányok meg a fiúkkal.” Iszinbajeva ugyan másnap azt mondta, mivel az angol nem az anyanyelve, nem biztos, hogy pontosan fejezte ki magát, s csak azt akarta mondani, hogy egy vendégnek tiszteletben kell tartani a vendéglátó ország törvényeit, de véleménye valójában igazodik az orosz átlaghoz. Az oroszline.hu oldalon közölt, a FOM közvéleménykutató intézetből származó adatok szerint 2006 óta negyvenhétről 58 százalékra nőtt a szexuális másságot elutasítók aránya. Főleg a harminc éven aluli fiatalok körében erősödik a melegekkel szembeni ellenérzés (46%).

Gianni Merlo, a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség elnöke kommentárjában rámutatott, nem ért egyet Iszinbajevával, de a bojkottot egyáltalán nem tartja szerencsés megoldásnak. „Meggyőződésem, hogy célszerűbb ott lenni a játékokon, és a meglévő eszközökkel figyelmeztetni a helyzetre. A bojkottnak a melegtársadalom sem örülne, áldozatokból bűnbakok lennének, akik miatt sok sportoló nem tudta megvalósítani az álmát, s akik miatt az olimpia lebonyolításán dolgozók közül több ezren elveszítették az állásukat” – írja Merlo.

Symmonds inkább nem beszél

Az amerikai Nick Symmonds elítéli a melegellenes törvényeket, de Moszkvában nem válaszolt az ezzel kapcsolatos kérdésekre, holott a vb előtti blogbejegyzésében megírta, ha dobogós lesz (s az lett, 800 méteren a második helyen végzett), érmét meleg és leszbikus barátainak ajánlja. „Itt nem beszélhetek erről. Börtönbe zárnak miatta” – mondta az újságíróknak Symmonds.

A szivárványszínű körmökkel tiltakozó svéd atléták tettének következménye egyelőre nem ismert – az orosz kormány reakciója azonban sok mindent előrevetíthet az olimpiával kapcsolatban is. Mert bár az orosz hatóságok korábban jelezték, hogy a meleg sportolók biztonságát is garantálják a játékok alatt, a homoszexualitás népszerűsítéséhez még csak nem is kell melegnek lenni, elég – sarkított példával élve – ha valaki a Facebookon kedveli Johnny Weir oldalát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?