Szabad csehül énekelni a szlovák himnuszt

Pozsony |

<p>Sem a kulturális miniszter, sem a rendőrség nem tartja magát illetékesnek Štefan Paulov panasza ügyében, aki azt nehezményezte, hogy a köztévé műsorra tűzte a szlovák himnusznak egy cseh zenekar által előadott átdolgozását.&nbsp;</p>

A nyitrai orvos szerint ez a nemzeti jelkép meggyalázása volt, és ezért egyenesen a televízió igazgatójának leváltását követelte. A himnusz átdolgozott változata a Szlovák Televízió Vámház című, csehszlovák koprodukcióban készülő műsorában hangzott el a P*ča z hoven elnevezésű cseh zenekar előadásában. A zenekar kapcsán nem ez az első botrány Szlovákiában, már az Európa kulturális fővárosa kassai stábját is támadták azért, hogy a rendezvény hivatalos programjában szerepeltették. A szlovák himnusz szövegét egyébként nem változtatta meg a zenekar, mindössze cseh nyelven énekelte – ez háborította fel az SNS-tag Štefan Paulovot. A rendőrség szerint azonban ez nem olyan mértékű jelképgyalázás, hogy bűncselekménynek lehetne minősíteni, legfeljebb kihágás történt. Az erről szóló határozatot a rendőrség a tévétanácsnak továbbította, de az postafordultával vissza is küldte, mivel kihágás ügyében nem kompetens.[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"119309","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]Az üggyel Marek Maďarič kulturális miniszter sem kíván foglalkozni, Štefan Paulov hozzá címzett levelére azt válaszolta, hogy a Szlovák Televízió a törvény szerint független intézmény, és a minisztérium nem befolyásolja a műsorok összeállítását. Ráadásul a szóban forgó műsorrészt teljes egészében a Cseh Televízió készítette és finanszírozta, a szlovák fél semmilyen módon nem nyúlt bele. „A próbavetítésen az illetékes bizottság megállapította, hogy a kifogásolt zeneszám nem maga a himnusz, csak annak zenei feldolgozása, ami az eredeti nemzeti jelképet semmilyen módon nem gyalázza” – áll a miniszter levelében . Paulovnak csalódást okozott a válasz, azt remélte, hogy a miniszter, „mint jó hazafi és nemzeti érzelmű politikus”, erélyesebben lép fel. „Egyértelműen a himnuszról volt szó, a műsorvezető is ezt mondta” – érvel a nyugalmazott orvos, aki kész az ügyben a belügyminisztériumhoz is panasszal fordulni. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?