Királyhelmecen emelkedhet a szemétdíj

Királyhelmec |

<p>A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a királyhelmeci polgárok közül csak kevesen vállalnák, hogy a kertekben keletkező zöldhulladékot saját maguk komposztálják. Elképzelhető, hogy a hatályos törvényi előírásoknak eleget téve a város vezetése a későbbiekben kénytelen lesz emelni a szemétdíj összegét.&nbsp;</p>

Királyhelmecen a nyár elején a város honlapján és a helyi újságban közzétett felhívásban arról tájékoztatták a polgárokat, hogy a 223/2001-es számú törvény alapján a szlovákiai települések állami hozzájárulás nélkül is kötelesek megteremteni a szelektív hulladékgyűjtés feltételeit. Királyhelmecen egy korábbi sikeres pályázatnak köszönhetően már 2007-ben megteremtették a lehetőségét annak, hogy a háztartásokban keletkező szemetet a lakosok szelektáltan gyűjtsék. A magánházakból azóta a különböző színű zsákokba összegyűjtött papírt, üveget, műanyagot és fémhulladékot az ezzel megbízott cég munkatársai egy előre meghatározott ütemterv szerint szállítják el. Problémát jelent azonban, hogy a már említett jogszabályba foglaltak a zöldhulladék szelektív gyűjtését, tárolását és rendszeres elszállítását is előírják, s ezt a felhívás szövege szerint Királyhelmecen csak úgy tudnák megoldani, ha a szemétdíj összegét minimum 50 százalékkal megemelnék.  Arról nem is szólva, hogy ehhez a településnek speciális gyűjtőkonténereket is vásárolnia kellene, ami szintén komoly kiadással járna. Ha azonban a város lakosainak legalább fele kötelezettséget vállalna arra, hogy az otthonában keletkező zöldhulladékot saját maga komposztálja, a központosított szelektív gyűjtés bevezetésére nem lenne szükség. A felhívásban ezért arra szólították fel a polgárokat, hogy minél többen csatlakozzanak az akcióhoz, majd a háztartásokba kiküldött, ezzel kapcsolatos aláírt szerződéseket pedig juttassák el a városi hivatal illetékes osztályára. A Királyhelmeci Városi Hivatalban kapott tájékoztatás szerint azonban ilyen megállapodásokat eddig csupán a polgárok egy kisebb csoportja írt alá, a többség nem kívánt élni a felkínált lehetőséggel. Most önkéntesek bevonásával, személyesen tájékoztatják a lakosokat, illetve próbálják elérni, hogy minél többen csatlakozzanak az akcióhoz.  Ha azonban a kezdeményezés nem jár sikerrel, a problémát a város csak a szemétdíj összegének jelentős emelésével lesz képes a későbbiekben megoldani. Királyhelmecen idén a szemétdíj összege a múlt évihez képest a természetes személyek esetében nem változott, lakosonként 18,25 euró maradt. Azon vállalkozóknak, akik 140 literes szeméttároló edényt bérelnek, 72,80 eurót kell fizetniük, az 1100 literes konténerek bérleti díja továbbra is 572 euró. Szűkítették viszont a lakosoknak adható kedvezmények körét, így például csökkentett szemétdíjat már nem a 65 évnél idősebb polgárok fizetnek, hanem azok, aki betöltötték a 70. életévüket.  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?