Sok beteg „önként” vár a műtétre

Pozsony |

<p>A várólistákat szabályozó miniszteri rendelet módosítását szeretné elérni az Általános Egészségbiztosító (VŠZP). A jelenlegi rendelet csak a három hónapnál hosszabb ideig várakozókat tartalmazza, így is több mint 11 ezer beteg szerepel a listán.<br />&nbsp;</p>

A VšZP szerint sokan „önként” vállalják a várakozást a műtétre, részben ezért szerepelnek olyan sokan a listájukon. „Vannak olyan páciensek, akik önként várakoznak, mert kiválasztottak egy konkrét műtőorvost” – állítja Marcel Forai, az Általános vezérigazgatója. Őket a biztosító kihúzatná a listáról. Az egészségügyi minisztérium a változtatás tartalmáról nem nyilatkozik, de megerősítette, hogy tárgyalnak a rendeletről. „Még folynak a tárgyalások, korai lenne nyilatkozni a végleges tartalmáról” – tájékoztatta lapunkat Zuzana Čižmáriková, a tárca szóvivője.

A VšZP tájékoztatása szerint május végén 7656 biztosítottjuk várt összesen 8572 tervezett műtétre. Utóbbi adatot, a tervezett műtétek számát tartja nyilván az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal (ÚDZS) is. „Az átlagos várakozási idő 189 nap” – tájékoztatta lapunkat Petra Balážová, a biztosító szóvivője.

A legtöbbet a műízületek, a csípő-, valamint a térdprotézis beültetésére kell várni, átlagosan 224 napot. A legkevesebb várólistás páciense – június végén mindössze 150 – az Union Egészségbiztosítónak van. Igaz, ennek a legkisebb az ügyféltörzse, a piac 8,42 százalékát ellenőrzi, de a várólistán lévőknek mindössze 1,3 százaléka az ő ügyfele.

A Dôvera pontos, a másik két biztosítóval összehasonlítható számot nem adott meg lapunknak, az ÚDZS májusi adatai alapján azonban 2688 ügyfele volt várólistán. Viszont ez a biztosító rendelkezik a legpontosabb nyilvántartással, ügyfeleik a biztosító honlapján megnézhetik, hogy melyik kórházban mennyit kell várni az adott műtétre.

 A biztosítók szerint a várakozási idő hossza elsősorban a kórházak kapacitásán múlik. „Az egészségügyi intézmények kötelesek megadni a várólistára való besorolás okát, tapasztalataink alapján ezek többnyire a kapacitás szűkösségével függnek össze” – jelentette ki Judita Smatanová, az Union szóvivője. Az Union szerint a várakozási idő a beteg jó menedzselésével megoldható, ezzel magyarázza, hogy náluk júniusban mindössze 150 név volt a listán.

A betegek ragaszkodása egy adott kórházhoz, műtőorvoshoz a Dôvera szerint is növeli a várakozási időt. „Az évek során szerzett tapasztalat azt bizonyítja, hogy a betegek egyszerűen kivárják a műtétet a közelükben lévő kórházban, vagy hajlandóak várni egy jó műtőorvosra” – állítja Monika Šimunová, a biztosító szóvivője. Ugyanakkor szerinte nem kell egy „önkéntes” és egy általános listát vezetni, mivel az átláthatatlanná teszi az egész rendszert. A Dôvera nemcsak a jelenleg érvényes rendeletben szereplő diagnózisú betegeket, és nemcsak a három hónapnál hosszabb ideig várakozókat tartja nyilván, hanem minden olyan beteget, aki tervezett beavatkozásra vár.

A VšZP szerint azonban jó lenne külön vezetni az „önkénteseket”. „Jelenleg mintegy 2700 betegünk vár azért, mert egy bizonyos kórházban szeretnék műtetni szemüket, miközben ezt a műtétet sokkal több kórházban elvégezhetnék, van, ahol egyáltalán nincs várakozás vagy csak minimális időt kell várni” – állítja Marcel Forai, a VšZP vezérigazgatója. Az UDZS adatai alapján arányait tekintve is a VšZP biztosítottai várnak a legtöbbet, a 8571 tervezett műtét csaknem 79 százaléka az összes tervezett műtétnek, miközben a biztosítottjai az összes biztosított 64%-át teszik ki.

Az Általános szerint a leghosszabb ideig a térd- és csípőprotézis beültetésére kell várni, adataik szerint átlagosan 224 napot. „A várakozási időt a 2012. decemberi 292 napról idén májusra 224 napra csökkentettük” – állítja Petra Balážová szóvivő. A szívműtétekre való várakozás is rövidült, Balážová szerint legfeljebb 4 hónapot kell várniuk a VšZP ügyfeleinek.

Jelentős különbségek vannak a kórházak között a Dôvera nyilvántartása szerint is. A térdprotézisre a nagyszombati kórházban 12 napot, az érsekújváriban 64 napot, a trencséniben viszont 639 napot kell várni. A szívműtéteket két szívkórházban rendeli meg a Dôvera, a várakozási idő 92–99 nap.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?