Svájci kutatók szerint a telihold befolyásolhatja az alvást

Zürich |

<p>Svájci kutatók azt állítják, tudományos tényekkel tudják bizonyítani, hogy teliholdas éjszakákon valóban rosszabbul és kevesebbet alszik az ember.<br />&nbsp;</p>

A holdfázison kívül a hormonok számlájára is írható, hogy teliholdkor rosszabb az ember álma - állítja a Zürichi Egyetem Pszichiátriai Klinikája kronobiológiai centrumában dolgozó tudósoknak a Current Biology című szaklapban megjelent tanulmánya.
   
A Christian Cajochen vezette kutatócsoport először talált - állításuk szerint - "tudományosan is meggyőző bizonyítékot" arra, hogy a Hold tényleg befolyásolja az éjjeli álmot.
   
A kutatás ötlete egy pohár sör mellett, szórakozóhelyen született - történetesen egy teliholdas éjszakán. Elhatározták, hogy újraértékelik egy korábbi alváskutatás adatait, és összevetik őket a holdfázisok alakulásával. A már lezajlott kutatás során harminchárom önkéntes alvási és ébrenléti ritmusát vizsgálták meg különböző szempontok szerint.
   
Az adatok újraértékelésekor kiderült, teliholdkor a tesztszemélyeknek átlagosan öt perccel tovább tartott az elalvás. Ráadásul az ilyen éjjeleken átlagosan húsz perccel kevesebbet aludtak, álmuk minőségét pedig maguk minősítették rosszabbnak.
   
A "holdfaktornak" akadtak biológiailag mérhető támpontjai is. Az agytevékenység jelezte, hogy ilyenkor csökkent a mély alvás hossza. Holdtöltekor a melatonin hormon szintje is lejjebb ereszkedett. Ez a hormon az alvás-ébrenlét szakaszainak irányításában játszik szerepet.
   
A kutatók szerint először sikerült bizonyítani, hogy a holdciklus befolyásolja az emberi alvás minőségét.
   
Elképzelhetőnek tartják, hogy viselkedésünkre más szempontból is hat a Hold: kedvünk és szellemi teljesítményük is követheti az égitest fogyását és kerekedését.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?