Leállt az egyik fukusimai reaktor hűtése

Tokió |

<p>Csütörtökön rövid időre leállt a Fukusima-1 atomerőmű egyik reaktorának hűtése, miközben halászok tiltakoztak a létesítményt üzemeltető TEPCO energiavállalatnál a közelmúltban történt radioaktív szivárgások miatt.</p>

Az erőmű 6-os blokkjának hűtőrendszere mintegy két órán át nem üzemelt.    A 6-os reaktor egyébként a két évvel ezelőtti földrengés és az azt követő szökőár idején nem termelt energiát és nem szenvedett számottevő kárt.    Szintén csütörtökön a japán halászok országos érdekvédelmi képviselete panaszt emelt a TEPCO ellen, miután a vállalat hétfőn elismerte, hogy a tengerbe szivárog a korábban a reaktorok hűtésére használt, súlyosan sugárszennyezett víz. A szervezet a további szivárgások megakadályozását sürgette, és azzal vádolta a céget, hogy az "elárulta a halászokat", akik a 2011. márciusi erőműbaleset óta nem tudnak a létesítmény 30 kilométeres körzetében halászni a víz és a tengeri élővilág szennyezettsége miatt.    Az elmúlt hetekben végzett mérések szerint az erőmű közelében jelentősen megemelkedett a radioaktivitás szintje a tengervízben a szivárgások miatt.    Egy szerdán kiadott jelentésben egyébként az AIST állami kutatóintézet 5,13 ezer milliárd jenre taksálta a fukusimai sugármentesítés teljes költségét, szemben a kormány ezermilliárdos becslésével.     Ez az összeg nem tartalmazza a radioaktív anyagok tárolásának, illetve a fukusimai erőmű leszerelésének költségeit. Az utóbbi művelet becslések szerint legalább négy évtizedet vesz majd igénybe.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?