Vészhelyzeti jeladók nélkül repülhetnek a Dreamlinerek

<p>A japán légi közlekedési hatóságok engedélyezték szombaton, hogy vészhelyzeti jeladó berendezések nélkül repüljenek a Boeing 787-es Dreamliner utasszállító repülőgépek, miután vélhetően ez a berendezés volt a felelős azért, hogy egy 787-es kigyulladt a londoni repülőtéren a múlt héten.</p>

A döntés értelmében az All Nippon Airways (ANA) és a Japan Airlines (JAL) 787-esein kikapcsolhatják a kényszerleszállás vagy vészhelyzet esetén a gép helyének meghatározására szolgáló berendezéseket, de a fedélzeten ezután is lennie kell majd egy hordozható jeladónak - jelentette a Kyodo hírügynökség közlekedési minisztériumi forrásokra hivatkozva.
    A lépés oka, hogy a brit hatóságok vizsgálata szerint a jeladó berendezés, illetve annak akkumulátora okozhatta az Ethiopian Airlines 787-esén a londoni Heathrow repülőtéren múlt pénteken kiütött tüzet.
    Az ANA már közölte, hogy a következő két hét során mind a 20 darab 787-esének jeladóit kiszereli és átvizsgálja.
    Az ügyben az amerikai légügyi hatóságok is vizsgálatot indítottak, de a berendezések kikapcsolását vagy kiszerelését egyelőre nem rendelték el.
    A jeladót gyártó amerikai Honeywell cég azt közölte pénteken, hogy eddig nagyjából 6000 ilyen berendezést szállítottak le különböző géptípusok számára, de azok még egy esetben sem kaptak lángra.
    A hányattatott sorsú típust - amely a Boeing szerint innovatív megoldásainak köszönhetően ötödével csökkenti a légitársaságok üzemanyagköltségeit - pénteken újabb incidens érte, az üzemanyagpumpa vélhető meghibásodása miatt a JAL egy Bostonból Tokióba tartó 787-ese kénytelen volt visszafordulni.
    Az év elején a lítiumion-akkumulátorok túlforrósodása és kigyulladása miatt az egész 787-es flotta repülését szüneteltetni kellett három hónapig, emellett több üzemanyag-szivárgás is történt a gépeken, egy esetben pedig a pilótafülke szélvédője repedt meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?