Világiakra bízta a Vatikán gazdasági átvilágítását Ferenc pápa

<p>&nbsp;Újabb, ez alkalommal világi szakértőkből álló bizottságot nevezett ki Ferenc pápa a Vatikán gazdasági-adminisztrációs működésének reformjára - közölte a Szentszék pénteken. Hét olasz és külföldi jogász, közgazdász, pénzügyi és vállalati szervezési szakértő, valamint Lucio Angel Vallejo Balda prelátus, a vatikáni gazdasági ügyek prefektúrájának titkára kapott helyet a bizottságban, melynek elnöke a mexikói Joseph Zahra, a prefektúrával már eddig is együttműködő nemzetközi revizor lett.</p>


    A csoport feladata a Vatikán gazdasági-pénzügyi és adminisztrációs működésének átvizsgálása lesz az egyszerűsítés, a racionalizálás és az átláthatóság megteremtése érdekében - hangozatta a vatikáni közlemény. A bizottság javaslatokat dolgoz ki Ferenc pápa számára többek között a pápai állam gazdasági hivatalainak reformjára és a vatikáni források pazarlásának elkerülésére. A VaticanInsider hírportál szerint a bizottság megalakításával az egyházfő az eddig a gazdasági kérdésekkel foglalkozó vatikánvárosi  Kormányzóság és a vatikáni ingatlanokat felügyelő Apostoli Szék Vagyonkezelőségének (Apsa) tevékenységét akarja átvizsgáltatni. Nunzio Scaranót, az Apsa volt elnökségi tagját júniusban vette őrizetbe az olasz pénzügyőrség húsz millió eurónak Svájcból Olaszországba való illegális átutalása miatt.  
    Ez a harmadik bizottság, melyet Ferenc pápa márciusi megválasztása óta a vatikáni intézmények reformjára létrehozott: az egyházfő az utóbbi hónapokban már bizottságot alakított az IOR vatikáni bank működésének átalakítására, valamint bíborosi bizottságot az egyház irányításának reformjára, amelynek tagjai októberre nyújtják át első javaslataikat a pápának.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?