A Gombaszögi Nyári Tábor pénteki programja

<p>Pénteken ismét temérdek programmal várja a táborozókat és az idelátogatókat. A harmadik nap Barbara Tiefenbacher előadásával kezdődik. A bécsi szociológus a szútori és más gömöri települések magyarnyelvű romáinak nyugateurópai koldulási szokásairól beszél majd. Utána a Közbeszéd sátrában egy nemzetpolitikai műhely kap helyet &bdquo;Elfogyunk mind egy szálig?&ldquo; Címmel, Kántor Zoltánnal és Mózes Szabolccsal.</p>

 Eközben a nagysátorban Keszegh István komáromi matematikatanár mesél a tanárságról, diákjairól és a régi táborokról. Az előadás érdekessége, hogy a beszélgetést volt diákjai vezetik. Tizenegy órától a kisebbségi televíziózás szlovákiai helyzete kerül terítékre, aki pedig a problematikát boncolgatja, Czibula Csaba a Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetségének elnöke. Ez idő tájt kezdődik a szlováki magyar felsőoktatás jövőképéről szóló kerekasztal beszélgetés Bauer Győző és Dusza János, akadémikusokkal, Juhász György, rektorhelyettessel és Komzsík Attila, dékánnal. A beszélgetést Pathó Gábor moderálja.

A délután František Mikloško és Surján László előadásával kezdődik, „Bocsánat szlovákok! – Maďari, prepáčte!“ címmel. A harmadik nap második kerekasztalának résztvevői Répás Zsuzsanna, helyettes államtitkár, Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke, Kántor Zoltán a nemzetpolitikai kutatóintézet igazgatója, valamint Hámos László, a New York-i Hungarian Human Rights Fundation elnöke lesznek.

A nagysátorban a nemzetpolitikai kerekasztalának résztvevőit Dušan Čaplovič, Szlovákia oktatási, tudományos, kutatási- és sportminisztere váltja, aki köszöntő beszédet tart, majd Németh Zsolt, külügyi államtitkár tart előadást ugyanitt a visegrádi együttműködés aktuális lépéseiről.

Az ifjúság és a politika viszonyáról beszél Antal György, az Európai Demokrata Diákszövetség leköszönő elnöke.

A férfiak után nők lépnek a színre. „Mit ér az ember, ha nő?“, erre a kérdésre próbál választ adni Bolemant Lilla, Hodossy Katalin és Szapu Marianna, akik a Kerekasztal Nők és gyermekek esélyegyenlőségi bizottságának tagjai. Ezután nyolcezres magasságokról mesél Kollár Lajos, a tragikus kimenetelű Kancsendzönga expedíció vezetője.

A színházi sátor pénteken egy Koltai-filmvetítéssel kezdi a napot, majd a Gurigongo tagjai egy drámajátékos workshoppal készülnek. Ezután egy következő filmvetítés által megtudhatjuk hogyan főzték a történelmet. A Bécs K.V. tagjai pedig előadják Ingmar Villqist Helver éjszakáját és a szélsőségekről beszélnek. Az „Ahogy esik, úgy puffan...“ improvizációs est után a színházi sátor pénteki műsora az 5 perc hírnév döntőjével végződik.

Az este ismét a koncerteké. Színpadra lép az Undermind, Jóvilágvan és az Intim Torna Illegál.

A hajnali órák ismét a mozié lesz, mint a South Park klasszikusok, amit az Ördögűző film követ.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?