Hétszáz évente egy olyan vihar van, mint a Sandy volt

<p>Ritkaságszámba ment a hurrikánok között a Sandy útvonala, az, hogy a vihar szokatlan fordulatot tett balra, mielőtt lecsapott az Egyesült Államok keleti partjára. Új statisztikai elemzések alapján kiderült, hétszáz évente egyszer fordul elő ilyen.</p>

Ez azt jelenti, hogy évente 0,0014 százalék az esély egy ilyen irányú viharra - fejtette ki Timothy Hall, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Goddard Intézetének tudósa.  

Az, hogy a vihar csaknem merőlegesen csapott le tavaly ősszel, nagyban hozzájárult a súlyos áradásokhoz New Yorkban, New Jerseyben és más államokban a környéken - tette hozzá Hall. Megjegyezte, a ritka útvonal nem jelenti azt, hogy a keleti partvidék most hosszú időre biztonságban van más súlyos viharoktól.

A szakember - és mások is - vizsgálják, hogy az éghajlatváltozás milyen hatással van a hurrikánok nyomvonalára. Kutatásaik segíthetnek meghatározni, hogy egy felmelegedő világban vajon változik-e majd a Sandyéhez hasonló útvonalak gyakorisága.

A Sandy szupervihar - hurrikán, majd poszttrópusi ciklon - 150 emberéletet követelt, az anyagi kár dollár milliárdokban mérhető. A vihar erejét növelte, hogy már hurrikánként is jelentős kiterjedésű volt a tengeren, a telihold miatt pedig 20 százalékkal magasabbak voltak a hullámok a megszokottnál - olvasható a LiveScience tudományos portálon. A Sandyt a magas légnyomás is eltérítette a hurrikánok szokásos útvonalától, a partvidékre szorítva a vihart, amely egy alacsonyabb nyomású rendszerrel is találkozott a légkörben. Ez szintén eltérítette a ciklont.

Az éghajlatot vizsgáló különböző modellek alapján nyert információkat tekintve nagyjából teljes az egyetértés abban, hogy globálisan a hurrikánok intenzitása nőni fog a felmelegedés közepette, noha a viharok számát illetően csökkenésre számítanak a szakemberek. Egy új tanulmány azonban mindkét tekintetben növekedést jósol.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?