Snowden attól tart, nem kapna tisztességes eljárást az USA-ban

Managua |

<p>Az amerikai titkos adatgyűjtési botrány főszereplője, Edward Snowden attól tart, hogy ha visszakerülne az Egyesült Államokba, ott nem kapna tisztességes eljárást, s akár életfogytiglani börtönre vagy halálbüntetésre is ítélhetnék.</p>

Snowden ezt a nicaraguai kormányzathoz benyújtott menedékjogi kérelmében fejti ki, amelyet a managuai vezetés szombat este nyilvánosságra hozott.      Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt dolgozója a levelében azt írja: "figyelembe véve a körülményeket, valószínűtlen, hogy tisztességes perben legyen részem, illetve hogy megfelelő módon bánjanak velem még a pert megelőzően." Úgy véli, hogy esete nagyban hasonlít Bradley Manning amerikai katona ügyére, akit azzal vádolnak, hogy mintegy 700 ezer bizalmas dokumentumot adott át a WikiLeaks portálnak, amely azután azokat nyilvánosságra hozta. Snowden szerint Manninget - aki ellen már folyik a per - "embertelen módon" tartják fogságban.      A nicaraguai elnök már kilátásba helyezte, hogy országa adott esetben kész az Egyesült Államokban kémkedéssel vádolt Edward Snowden befogadására. Daniel Ortega elnök helyi idő szerint péntek este Managuában bejelentette, hogy az amerikai titkos adatgyűjtési gyakorlatról információkat kiszivárogtató informatikus menedékkérelemmel fordult Nicaraguához. Ezzel összefüggésben az elnök közölte: "ha a körülmények engedik", országa kész a kérés teljesítésére. Ortega az általa említett körülményekkel kapcsolatban részleteket nem közölt, csupán annyit mondott: "nyitott ország vagyunk, és tiszteletben tartjuk a menedékjogot."     Snowden immáron két hete a moszkvai seremetyjevói repülőtér tranzitrészlegében tartózkodik, várva, hogy tovább tud-e utazni onnan valahova. 21 országtól kért menedékjogot, s eddig három (Nicaragua mellett Bolívia és Venezuela) jelezte, hogy kész lenne befogadni. Az azonban nem világos, hogy a férfi - akinek amerikai útlevelét a washingtoni hatóságok érvénytelenítették - miként tudna eljutni ezekbe az országokba. Időközben felmerült egy másik lehetőség is: Anna Chapman, a híres orosz kémnő házassági ajánlatot tett neki, s ha ezt elfogadja (állítólag hajlandó megfontolni a dolgot), akkor ezzel törvényes alapot teremtene arra, hogy orosz állampolgárságot kérjen. A 30 éves, rendkívül csinos Chapman egyike volt annak a tíz, az Egyesült Államokban leleplezett és kémkedéssel vádolt - úgynevezett "alvó" - ügynöknek, akiket 2010 nyarán toloncoltak vissza Oroszországba a hidegháború utáni időszak legnagyobb kémcseréjének keretében. Chapman azóta az egyik moszkvai bank "reklámarca" lett, és rendkívül jó körülmények között él. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?