Az államfőjelöltek a Mečiar-amnesztiákról

Pozsony |

<p>Ha államfővé választanák, Andrej Kiska, Peter Osuský (SaS), Pavol Hrušovský (KDH) és Radoslav Procházka is foglalkozna a Mečiar-amnesztiák eltörlésével. &nbsp;Ján Čarnogurský azonban már nem fejtene ki e téren saját tevékenységet.&nbsp;</p>

Čarnogurský hangsúlyozta, korábban már tett kísérleteket az amnesztiák eltörlésére, de azok továbbra is érvényben vannak. Ha azonban más kezdeményezné a kiiktatásukat, nem ellenezné azt.  Vladimír Mečiar – az akkor ideiglenesen államfői jogköröket is gyakorló miniszterelnök – a kilencvenes évek második felében adott közkegyelmet azoknak, akik valamilyen módon részt ve(he)ttek ifj. Michal Kováčnak az elrablásában és a NATO-csatlakozásról szóló népszavazás meghiúsításában. Az önálló Szlovákia első köztársasági elnökének a fiát 1995-ben rabolták el.  Az államfői posztért függetlenként induló Kiska elítéli az amnesztiarendeleteket. Úgy véli, eltörlésük nagyon fontos jelzés lenne a politikusoktól a tisztességes embereknek. Az elnöki hatáskör nem elég az amnesztia megszüntetéséhez, de fontosnak tartja, hogy az államfő is világosan állást foglaljon ebben a kérdésben.  Osuský és Hrušovský is szégyenletesnek tartja az amnesztiarendeleteket, és köztársasági elnökként azok eltörlését szorgalmaznák. Hasonlóan nyilatkozott Procházka, figyelmeztetve, hogy a rendeleteket a parlamentnek kell semmissé tennie alkotmánytörvénnyel. Ha ez megtörténne, elnökként biztosan aláírna egy ilyen jogszabályt. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?