Kevés jut a foglalkoztatási támogatásokra

<div>Michal Páleník, a foglalkoztatási Intézet elnöke válaszolt kérdéseinkre.</div><div>&nbsp;</div>

Az emberek mennyire érzik meg a tegnaptól hatályos módosítást? Javulhat a foglalkoztatási szolgáltatások minősége?A legtöbb változás nem markáns, csak technikai jellegű módosítás, amit a többség a saját bőrén nem igen fog érezni. Ami viszont elszomorító, a törvény nem hoz jelentős változást, a munkanélküliséggel kapcsolatban nem várható pozitív elmozdulás. Szlovákia hosszabb ideje küszködik azzal a problémával, hogy kevés eszközt fordít aktív foglalkoztatáspolitikára, és még ezt a keveset is sokszor alacsony hatékonysággal használják fel. Tavaly az állam egy munkanélkülire 1,3 eurót adott havonta, ami nagyon kevés. Néhány segély már nem jár automatikusan, megítélésük a munkaügyi hivatal foglalkoztatási bizottsága szubjektív döntésétől függ majd. Mi erről a véleménye?Az valóban érezhető lesz, hogy ezentúl nem lesz minden automatikus, de ebben nem látok problémát. A formális feltételek teljesítése alapján néha olyan személyeknek is automatikusan járhatott valamilyen támogatás, akik nem érdemelték meg, és mindenki tudta, hogy sok segély, noha törvényesen, de mégsem a törvény szellemével egyező célcsoporthoz került. Azt is el kell ismerni, hogy bizonyos dolgokat szubjektívan kell megítélni. Például a vállalkozás beindítására adható támogatás esetében valakinek el kell bírálnia, hogy az adott vállalkozói terv sikeres lehet-e, vagy eleve kudarcra van ítélve – és ezt nem lehet standardizálni, néhány sorban törvénybe foglalni. Jó, ha van valaki, aki ellenőrzi a kezdő vállalkozó elképzeléseit, ideális esetben kijavítja, tanácsokkal látja el, jó irányba tereli, hogy a vállalkozás sikeres legyen, és ehhez kell bizonyos fokú szubjektivitás. Nem kell tartani a korrupció növekedésétől?Ha a vállalkozás sorsa egyetlen embertől, egyetlen hivatalnoktól vagy bizottságtól függ majd, akkor valóban fennáll a korrupció növekedésének a veszélye. Viszont ha több szakember, több testület is hasonló elutasító véleményt fogalmaz meg, akkor valószínűleg nem életképes tervről van szó, és nem érdemes támogatni. A gyakorlatban fog kiderülni, milyen nyomás nehezedik majd a foglalkoztatási bizottságokra. A munkanélkülieknek ezentúl nem kell havonta bejárniuk a munkaügyi hivatalokba, ez pozitív változás?A törvénymódosítással az állam gyakorlatilag elismerte: az embereknek fölösleges rendszeresen járniuk a munkaügyi hivatalokba. Ennek akkor lenne értelme, ha egy-egy látogatás után valóban nőne az esélyük elhelyezkedni, munkát találni. Tavaly a munkanélküliek több mint 99 százaléka nem vett részt átképzésen. Azzal, hogy a polgárokat ezentúl nem kötelezik havi vizitre, az állam de facto bevallotta: nem képes biztosítani valós aktív foglalkoztatáspolitikát. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?