A cseh gyerekek fele találkozott már az interneten keresztüli molesztálással

Prága |

<div>A cseh gyerekek mintegy 51 százaléka találkozott már az interneten vagy telefonon keresztüli molesztálással. Többnyire szóbeli támadásokról volt szó. Ugyanakkor a gyerekek több mint hét százaléka lett az interneten vagy a telefonon keresztüli zsarolás áldozata &nbsp;- állapította meg az olmützi Palacky Egyetem pedagógiai tanszéke és a Seznam.cz internetes portál közös felmérése.</div>

A felmérés során, amelynek eredményét a pénteki cseh sajtó hozta nyilvánosságra, az egész országban mintegy 4000 általános iskola több mint 21 ezer tanulóját kérdezték meg.    "A molesztálás megszokott formáinál a gyerekek nem szólnak a felnőtteknek; erre azokban az esetekben kerül sor, amikor a gyerekek tanácstalanok. Például ha zsarolják vagy megfélemlítik őket" - kommentálta a felmérés eredményét Kamil Kopecky, az egyetem szakoktatója.    A felmérésből kiderült: a gyerekek 75 százaléka természetesnek tartja, hogy az interneten nyilvánosságra hozza teljes nevét és e-mail címét. A gyerekek több mint egynegyede nyugodtan elküldené bárkinek saját fényképét, miközben nincs tudomása arról, hogy éppen a fényképekkel lehet a leginkább visszaélni.    A megkérdezett gyerekek 7 százaléka feltette az internetre mezítelen fotóját, és 9 százalékuk ilyen fotót másnak is elküldött. A gyerekek 12 százaléka találkozott már azzal, hogy mezítelen fényképüket másvalaki tette fel a világhálóra. Ezeknek a jelenségeknek a legfőbb oka a szórakozás és az egymással kommunikáló partnerek közti fényképcsere.    Teljesen idegen személyekkel a gyerekek 53 százaléka kommunikált az interneten. Több mint egynegyedük idegen embert is felvett a barátai közé.    A gyerekek 36 százaléka bármikor kész volt a személyes találkozóra internetes partnerével. A gyerekek majdnem 44 százalékát felkérték egy ilyen találkozóra, és a megszólítottak fele megjelent a megadott helyszínen - közölte Martin Kozísek, a Seznam.cz biztonsági menedzsere.    A felmérés szerint a gyermekek egyharmada őszinte és igazat mond az internetes kommunikáció során. Ugyanakkor internetes partnereinek csak a megkérdezett gyerekek 2,5 százaléka hisz. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?