Szektás papok a vágsellyei és a nagyszombati esperesi tisztségekben

Nagyszombat |

<p>Patthelyzet alakult ki a napokban áthelyezett papok ügyében, mert sem ők nem hajlandók a számukra kijelölt plébániát elfoglalni, sem az érsekség nem akar visszalépni.</p>

Az érintett espereseknek és plébánosoknak július 1-jén kellene belépniük új helyükre, ahová Ján Orosch apostoli kormányzó az előzetes megállapodások ellenére küldi őket. Orosch, aki jól beszél magyarul, és nyilatkozataiban is békülékeny hangnemet szokott megütni, Ján Sokollal együtt a Matica slovenská felügyelőtanácsának tagja.

Névtelen vádak

Az intézkedés a Róbert Bezákot támogató espereseket – a dunaszerdahelyi Herdics Györgyöt, a vágsellyei Parák Lászlót, a nagyszombati Marcel Kubinecet és a szomolányi Patrik Bacigált érinti. Herdics Györgyöt Bakára küldené Orosch plébánosnak, az ottani plébánost, Bíró Sándort pedig Komáromba segédlelkésznek. Ez utóbbi komoly lefokozás, ami az egyházi törvénykönyv alapján csak akkor indokolt, ha a pap komoly vétséget követ el. Bíró Sándor esetében az érsekségre érkezett névtelen levelekben megfogalmazott vádakról beszélt a püspök. „Kérésemre fogadott, és azt mondta, jobb lesz, ha engedelmesen elfogadom a döntést, mert a Nagyszombati Egyházmegye történéseit most fokozott figyelemmel követik a Vatikánból. Nem tudom elfogadni a lefokozást, mert ezzel beismerném, hogy valóban vétkeztem. Semmit sem követtem el, amiért ilyen büntetést érdemelnék, csodálkozom, hogy a húszéves papi szolgálatom kevesebbet ér, mint egy névtelen, rágalmazó levél” – mondta lapunknak Bíró Sándor. Orosch az ő esetében sem változtat döntésén, mert mint mondta, ha ezt megtenné, akkor a többieknek is engednie kellene.

Szektás papok

Az érsekség legfontosabb és legnagyobb plébániáját, a nagyszombatit, a pozsonyi érsekségből átvett pap, Stanislav Vojtko kapja meg. Vojtko jelenleg Szentgyörgyön plébános, azelőtt Pozsonyhidegkúton szolgált és a szigorú, szektás elveket valló Názáret Mozgalom tagja volt. Jelenleg is a mozgalom tagja Ladislav Šálka diószegi plébános, aki július 1-jén a vágsellyei plébániát foglalja el. Kérdésünkre mindketten megerősítették a hírt. Miután a mozgalommal szemben a püspökségeken szaporodtak a hívők panaszai, többüktől a gyermekeiket szakította el a mozgalom, Rudolf Baláž besztercebányai püspök 2005 januárjában betiltotta a mozgalmat, 2005 novemberében a Szlovák Püspöki Konferencia is kiadott egy nyilatkozatot, amelyben kifejtette, hogy az autoritatív módszerek és a tagok elszigetelése miatt nem ért egyet a tevékenységével. A nagyszombati apostoli kormányzó mégis két olyan papnak adományoz esperesi tisztséget, akik ennek a mozgalomnak a követői. Levélben megkérdeztük Ján Oroscht is, de szóvivője, Dušan Kolenčík csak annyit válaszolt, hogy a személyi változásokat az egyházmegye belügyének tartják, ezért csak az érintettekkel kívánják megbeszélni.

Ha az érintett papok a végsőkig kitartanak, engedetlenségért akár ki is zárhatják őket az egyházból. Az egyetlen megoldás az lehet számukra, ha kérik az áthelyezésüket más egyházmegyébe, de ehhez is szükségük lesz a püspök ajánlására.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?