Itt a második banki alapcsomag

<p>A hazai pénzintézeteknek a jövő hónaptól kell bevezetniük a banki alapcsomagot, amely a kevésbé tehetősek számára teszi lehetővé, hogy havi egy eurós díjért nyissanak számlát. Néhány bank már bemutatta az alapcsomagot, amely egy korábbi nekifutásban már csúfos kudarcot vallott. Mire számíthatunk ezúttal?</p>

Az Európai Bizottság már régebben kritizálta Szlovákiát azért, mert az alacsony bérek miatt néhány százezer ember egyszerűen képtelen bankszámlát nyitni. Emiatt a munkáltatóiknak nincs hová küldeniük a fizetésüket, és gondjaik akadnak a rezsiköltségek kifizetésével is. A kormány rájuk gondolt, amikor elfogadta a banki alapcsomagról szóló jogszabályt. A bankoknak ezért a jövő hónaptól olyan számlacsomagot is be kell vezetniük, amelynek a havi számlavezetési díja egy euró lesz. Ezt a bankok a törvény szerint olyan ügyfeleknek kínálhatják, akiknek a havi bevétele nem haladja meg a minimálbér nagyságát, ami jelenleg bruttó 337,70 euró. A járulékok kifizetését követően az ilyen számlára az ügyfeleknek nem küldhetnek 292,48 eurónál többet, és csak egy bankban lehet számlájuk. Ha időközben megugranának a bevételeik, a bankok felszámolhatják a kedvezményes számlát.

A csomag tartalma

Milyen szolgáltatásokat nyújtanak majd a bankok az ilyen ügyfeleknek? Az 1 eurós csomaghoz jár egy bankkártya, amellyel az ügyfél havonta tízszer fizethet az üzletben, háromszor vehet ki pénzt bankautomatából, három állandó fizetési megbízást adhat és egyszer közvetlenül a bankfiókban is vehet ki vagy adhat be pénzt. A bank havonta egyszer számlakivonatot is küld az ügyfélnek a postán keresztül. Megszabják a napi pénzkivétel felső határát is, ami a ČSOB-nál például 250 euró lesz.

„Hogy mekkora lesz az érdeklődés a banki alapcsomag iránt, azt egyelőre nehéz felmérni. Tény azonban, hogy a korábban bevezetett hasonló szolgáltatásnak nem volt nagy sikere” – mondta Zuzana Eliašová, a ČSOB pénzügyi csoport szóvivője. A banki alapcsomag ugyanis nem teljesen új ötlet. Már az első Fico-kormány idején, 2010 októberétől is bevezették. Akkor országosan összesen 5 ember vette igénybe ezt a szolgáltatást, vagyis az ötlet teljes kudarcba fulladt, és pár hónapon belül a kormány meg is szüntette az erről szóló jogszabályt. Az első Fico-kormány pénzügyminisztere, Ján Počiatek akkoriban ott követte el a hibát, hogy nem határozta meg pontosan a banki alapcsomag árát, a pénzintézetek ezt kihasználva olyan feltételeket szabtak, amelyek az ügyfeleket elriasztották ettől a szolgáltatástól. Többségük az említett alapcsomag árát magasabbra srófolta, mint amennyibe a saját csomagjaik kerültek. Az alapcsomagért így akkor 3 és 9 euró közötti összeget kértek. A hibából okulva a mostani jogszabályban már megszabták, hogy a számlavezetési díj nem lehet egy eurónál több.

20 százaléknak nincs bankszámlája

Az előzetes becslések szerint a fenti feltételeknek mintegy 250–300 ezer ember felel meg, akik között a munkanélküliek, a szociális segélyen élők, a szezonmunkások vagy a rokkantnyugdíjasok dominálnak. Az Európai Bizottság felmérése szerint Szlovákiában ugyan az emberek 20%-ának nincs bankszámlája, ebből háromnegyedüknek azonban csak azért, mert egyszerűen nincs rá szüksége, és csak 200 ezer ember vallotta azt, hogy az anyagiak hiánya miatt nem engedheti meg magának a számlanyitást.

A munkáltatók tapasztalatai szerint az alkalmazottak egy jelentős részének még mindig fenntartásai vannak a számlanyitással kapcsolatban. „Olyan esetekkel is találkozunk, amikor az alkalmazott kimondottan megköveteli, hogy készpénzben fizessük ki a fizetését, mert semmi másban nem bízik” – mondta Rastislav Machunka, a Munkáltatói Szervezetek Szövetségének elnöke. A bizalom hiánya sok esetben megalapozott, hiszen a kevésbé tehetős csoportok nem egy esetben szorulnak rá a gyorshiteleket nyújtó, kétesebbnél kétesebb társaságok szolgáltatásaira. Ha nem tudnak fizetni, végrehajtót küldenek rájuk, aki blokkolhatja a bankszámlán levő pénzüket, függetlenül attól, hogy ez az egyetlen bevételi forrásuk vagy sem. Más kérdés persze, hogy a munkáltatók nagy része ma már eleve gyanakvóan tekint az olyan jelentkezőre, akinek nincs bankszámlája. A számlanyitás így a munkahelykeresésben is segíthet.

Az alapcsomag bevezetése az állam számára is megtakarítást jelenthet. A Szociális Biztosító jelenleg például a munkanélküli-segélyek 64%-át fizeti ki banki átutalással, a többit a drágább postai úton küldi meg. Hasonló arányok vannak a többi kifizetések esetében is. Így ha a jövőben többen vennék igénybe az alapcsomagot, az a Szociális Biztosító számára is előnyös lenne. (SITA, TASR, mi)
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?