Izmirben többeket őrizetbe vettek "megtévesztő" Twitter-üzenetek terjesztéséért

Ankara |

<p>A törökországi Izmirben őrizetbe vettek legkevesebb 25 embert, amiért a hatóságok szerint a Twitteren &quot;megtévesztő&quot; üzeneteket terjesztettek a napok óta tartó kormányellenes tüntetésekkel kapcsolatban - jelentette szerdán az Anadolu állami hírügynökség.</p>

A jelentés szerint tucatnyi további gyanúsítottat még keresnek a hatóságok a nyugat-törökországi nagyvárosban.    Az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) egyik helyi képviselője, Ali Engin szerint az érintettek ellen "tüntetésre buzdításért" indítottak eljárást. Mindazonáltal arra számít, hogy hamarosan szabadlábra helyezik őket.    A Dogan török hírügynökség (DHA) azt írta, hogy az elmúlt öt napban a bloggerek az internetes közösségi oldalakon "felkelésre bujtogatták a népet, és propagandát folytattak". A DHA szerint a rendőrség 38 izmiri címen tartott házkutatást.    A twitterezők elleni fellépés két nappal azután kezdődött, hogy Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök egy vasárnap esti tévéműsorban kikelt a szerinte hazugságokat terjesztő közösségi oldalak ellen, a társadalomra leselkedő legnagyobb fenyegetésnek nevezve azokat.    A rendőri túlkapások nyomán a Twitter lett a legfőbb információforrás Törökországban. A tiltakozók szerint a török média, amely nagyobb részt az iszlámbarát konzervatív kormányhoz közeli konglomerátumok kezében van, túl óvatosan tudósít megmozdulásaikról. Ezzel szemben az internetes közösségi oldalakon futótűzszerűen terjedtek a tüntetésre való felhívások, és az emberek hangot adtak felháborodásuknak a rendőri brutalitás miatt.    Isztambulban és Törökország más nagyvárosaiban hatodik napja zajlanak az összecsapások az iszlámbarát, konzervatív Erdogan-kormány ellen tüntetők és a rendőrség között. A kormányellenes megmozdulásokat az robbantotta ki, hogy a rendőrség pénteken brutális erőszakkal oszlatta fel az isztambuli Taksim tér közelében lévő kedvelt park beépítése ellen tiltakozókat.    Az erőszakos összecsapásokban eddig ketten haltak meg, és emberei jogi és orvosi szervezetek szerint több mint 1700-an megsebesültek, elsősorban a könnygázgránátok aránytalan rendőrségi bevetése miatt.    A rendőrség Isztambulban és a fővárosban, Ankarában szerdára virradó éjjel is könnygázt vetett be a tüntetők ellen, s a dél-törökországi Hatayból is számos tiltakozó megsérüléséről számoltak be.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?