Kettős állampolgárság: minden marad a régiben

Pozsony |

<p>Leszavazták a pozsonyi parlamentben csütörtökön Robert Fico kormánypártjának, a Smer a képviselői az állampolgársági törvény módosításának javaslatát, amelyet két független szlovák képviselő terjesztett a törvényhozás elé.</p>

 

A módosító javaslatot - amely a magyar állampolgárságot felvevő felvidéki magyarok túlnyomó többsége számára nem hozott volna érdemi változást - két, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) színeiben a parlamentbe bejutott, ám jelenleg független képviselő, Daniel Lipšic és Jana Žitňanská terjesztette elő.    Az elutasított javaslat elsősorban azoknak a legalább fél évig külföldön élő szlovák állampolgároknak a számára jelentett volna változást, akik úgy vették fel egy másik ország állampolgárságát, hogy külföldön tartózkodásuk idején nem rendelkeztek állandó lakhellyel Szlovákiában.     A módosítás lehetővé tette volna, hogy az érintettek a jövőben megtartsák vagy visszakapják szlovák állampolgárságukat, amelyet korábban a szlovák állampolgársági törvény alapján veszítettek el. A független képviselők javaslatát több ellenzéki honatya is különböző kritikákkal illette, és azt a felvidéki magyarság politikai érdekképviseletei sem tartották jónak.    A jelenleg hatályos szlovák állampolgársági törvényt 2010 tavaszán, még Robert Fico előző kormánya idején fogadta el a pozsonyi törvényhozás, azt követően hogy a magyar parlament úgy módosította a magyar állampolgársági törvényt, hogy annak alapján a határon túli magyarok egyszerűsített eljárással szerezhetik meg a magyar állampolgárságot.    A szlovák jogszabály, amelynek alkotmányosságát egy képviselői beadvány alapján tavaly ősz óta a szlovák alkotmánybíróság is vizsgálja, kimondja, hogy elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki önként egy másik ország állampolgárságát veszi fel. Arról, hogy egy szlovák állampolgár megszerezte egy másik ország állampolgárságát, a szlovák hatóságok hivatalosan ugyan csak az érintettek önkéntes bejelentése alapján tudnak tudomást szerezni, ám a bejelentés elmulasztása több ezer eurós bírságot von maga után. A szlovák állampolgársági törvény alapján, annak 2010. júliusi hatályba lépése óta, 483-an vesztették el szlovák állampolgárságukat, köztük 34 felvidéki magyar is.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?