Szerelem minden (élet)korban

<p>Rómeó és Júlia csak 14 éves volt, Antonius és Cleopatra viszont érett felnőttként élte át a mindent elsöprő érzést. De említhetnénk Trisztánt és Izoldát, Anna Karenyinát és Vronszkijt, a pármai Certosa szerelmeseit, vagy akár Csongort és Tündét. Ámorról és mámorról beszélgetünk Mészáros András filozófussal, egyetemi professzorral.</p>

 

Állítólag még a hajdani Mezopotámiában, azaz több ezer éve született az a költői sugallat, hogy az embert a szerelem tette emberré! Egy filozófus miként vélekedik erről?Én nem az ókori Mezopotámiából szoktam kiindulni. Inkább abból a későbbi életbölcsességből, hogy valójában az időtudat, időérzékelés, létünk végességének tudata tesz bennünket emberré. Egy 17. századi francia filozófus is értekezik erről, és a 20. században a német Martin Heideggernél szintén megjelenik ez a gondolatmenet. Tehát a végességtudat hozza elő bennünk azokat a gondolatokat – az erkölcsi tudattal együtt –, amelyek más lényeknél nincsenek jelen. Csak az embernek van szüksége arra, hogy itt és most határozzon valamiről; hogy az idő szorításában a mában kelljen döntenie a holnapot illetően. Minden mástól ebben különbözik az ember. Az viszont tényleg egy régi görög bölcsesség, hogy a halál a filozófia múzsája. Jól tudom, hogy nem pszichológussal, hanem egy filozófussal társalgok, de mégiscsak rákérdezek: kell-e szégyellni a szerelmet? Szamár, aki szégyelli! Bár nem kevésbé igaz, és gyakorta előfordul, hogy bizonyos divatokhoz igazodva, esetleg a közvéleménytől tartva az emberek nem merik kifejezni a szerelmüket. Viszont az igaz szerelem csak úgy működik, ha őszintén nyitott. Természetesen, a társasági etikett írott vagy íratlan szabályainak keretein belül. Mert más dolog például egy öltönyös-nyakkendős rendezvényen jelen lenni, és más, mondjuk, kettesben hátizsákkal túrázni. És még másabb egy zárt intim hely, ahol minden megengedett, amiben ketten megegyeznek. Persze, az őszinteség összefügg azzal is, hogy azt a másikat minden esetben és körülmény között föl tudd vállalni! A teljes interjút a keddi Új Szóban olvashatják! 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?