A Híd törvénnyel szigorítaná a pártok finanszírozását

Pozsony |

<p>Elkészült a Híd törvénymódosító javaslata, amely szigorítaná a pártok finanszírozásának feltételeit. Erről tájékoztatott mai sajtótájékoztatóján Bugár Béla pártelnök és Gál Gábor parlamenti képviselő.&nbsp;</p>

 

Bugár Béla emlékeztetett, hogy a 2012-es parlamenti választásokat megelőző kampányidőszak során a párt elkötelezte magát, hogy amennyiben bejut a parlamentbe, mindent megtesz a pártok finanszírozásának jobb átláthatósága érdekében. Elkészült a Híd módosító javaslata, melynek kezdeményezője Gál Gábor, a Híd parlamenti képviselője volt. A javaslatot a mai napon a Híd elküldte a Népi Platform további két pártjának, az SDKÚ-DS-nek és a KDH-nak is véleményezésre. „Ezután további tárgyalásokra lesz szükség a kormánypárttal, hiszen csak a Smer képviselőivel együtt lehet megszavazni a parlamentben a javaslatot” – nyilatkozta Bugár Béla. Gál Gábor, a Híd elnökségi tagja tájékoztatott a törvénymódosító javaslat részleteiről. A módosítás értelmében a választási kampány a választások napjának kihirdetésétől venné kezdetét.  Új szabályt vezetne be a Híd kampányfinanszírozásról is, a pártoknak egy választási alapot kellene létrehozniuk és abból fizetni a választásokkal és a kampánnyal kapcsolatos kiadásokat, melyeket meghatározott rendszerességgel közölni kellene a párt honlapján. A kampány végeztével pedig egy komplex jelentést kellene küldeni a kiadásokról a Legfelsőbb Ellenőrzési Hivatalnak (NKÚ), illetve nyilvánossá tenni azt a párt weboldalán.  Ugyanez érvényes lenne a szponzorok ajándékaira is. „Nem csak a tárgyi vagy anyagi támogatásokat kellene nyilvánosságra hozni, hanem minden olyan szolgáltatást, amiért a párt nem fizetett, vagy nem a teljes piaci összeget fizette ki” – magyarázta Gál. Minden módosítás vonatkozna mind a pártok központi kampányaira, mind pedig a képviselők egyéni kampányára. A pártoknak ugyancsak kötelező lenne a tagsági díjak nyilvános feltüntetése is. A módosítás értelmében meg kellene erősíteni a  Legfelsőbb Ellenőrzési Hivatal jogköreit is. Súlyosabb vétségek esetében a hivatal több tízezer eurós bírságokat is kiszabhatna, legsúlyosabb esetben pedig akár a párt felszámolását is kérvényezhetné a bíróságon. „Szükséges lesz a büntető törvénykönyv módosítása is, hogy a pártok törvényellenes anyagi támogatása bűntényként legyen kezelve” – tájékoztatott a Híd képviselője.  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?