Több mint 300 ünneplő a belvárosban

Komárom |

<p>Május 23-25. között Komáromban ünnepelte a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség a felvidéki magyar cserkészet megalakulásának 100. évfordulóját. A megemlékezést csütörtökön cserkészpedagógiai konferenciával és kiállításmegnyitóval kezdték, szombaton pedig a nyilvánosság számára is nyitott 6. Országos Cserkésznappal folytatták. A cserkésznap résztvevőinek száma idén meghaladta a 300-at.</p>

A cserkészek pénteken érkeztek meg a szálláshelyül szolgáló Marianum Egyházi Iskolaközpont épületébe, ahol meghallgatták Domonkos Adri misszionárius nővér előadását indiai élményeiről és a missziós tevékenységről. A cserkésznap programjainak meghatározó része szombaton ünnepélyes megnyitóval kezdődött a Klapka téren. Beszédet mondott Csémi Szilárd, az SZMCS ügyvezető elnöke, Kocur László, a Szövetségi Cserkésztanács elnöke, valamint Novák Tamás, Komárom városának alpolgármestere. Novák Tamás beszédében örömét fejezte ki, hogy a cserkészek városukban ünneplik ezt a jeles évfordulót, és szimbolikusan átnyújtotta a város kulcsát, kívánva ezzel, hogy érezzék otthon magukat Komáromban az ünneplő cserkészek. „Fantasztikus belegondolni, hogy van egy szervezet, amely ilyen régóta töretlenül működik itt a Felvidéken. Most emlékezünk a múltra, de ne feledjétek, ti vagytok a jövő: a cserkészek, akik egy jobb világért dolgoztok” – mondta Csémi Szilárd, megszólítva a teret körbeálló fiatalokat.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"110552","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"320","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]A megnyitó után a fiatalok „megszállták” a Klapka teret és az Európa udvart, ahol hatalmas közös városi számháború kezdődött. A résztvevők ezután 26 különböző program közül választhattak, melyek többsége a városi Anglia parkban valósult meg. Nagy népszerűségnek örvendett a tandem biciklizés kipróbálása, valamint a laser tag harc, rekeszmászás, és a mászófal is. A kisebbeket játszósarok, kézügyességi foglalkozások várták, a tudásukat pedig a nagyokkal együtt a kvízsarokban mutathatták meg. A mozgás és tánc kedvelői zumbázhattak, és reneszánsz táncokat tanulhattak. Mivel a cserkésznap idén a belvárosban volt, a szervezők igyekeztek lehetőséget teremteni a város megismerésére is: körbe lehetett sétálni a komáromi erődben, és több templom tornyába is fel lehetett menni.[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"110553","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"480","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"320"}}]]A komáromi cserkészcsapat 1922 óta Jókai Mór nevét viseli. Ezért 17 órakor, a programok befejeztével a cserkészek átvonultak a Duna Menti Múzeumhoz, Jókai Mór szobrához, és a jubileum alkalmából koszorút helyeztek el itt. Az ünnepség a fiatalok számára az esti bulival ért véget. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség idei munkája a százéves évforduló jegyében telik. A Duna Menti Múzeumban található cserkészkiállítás június 22-ig tekinthető meg. A felvidéki magyar cserkészet történetéről, az évfordulóról, valamint az év folyamán megrendezendő programokról a cserkészszövetség honlapján (www.szmcs.sk) tájékozódhatnak az érdeklődők. (szmcs-p)[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"110554","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"320","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?