Változó állami lakástámogatás

Pozsony |

<p>Hamarosan új szabályok szerint folyósítják az állami lakástámogatásokat. Az erről szóló törvénymódosításokat tegnap fogadta el a parlament, és ha a köztársasági elnök is aláírja őket, jövő januárban léphetnek életbe. Az új szabályok elsősorban az olyan egyedül élő fiatalokat érinthetik kellemetlenül, akik jövőre szerettek volna támogatást igényelni.</p>

Az Állami Lakásfejlesztési Alapról (ŠFRB) szóló törvény módosításával a kormány elsősorban a fiatal családokon szeretne segíteni, ennek megfelelően jövőre már csak azok a fiatalok igényelhetnek támogatást az alaptól, akik össze vannak házasodva. Az alap rajtuk kívül a súlyos egészségkárosodással élőket és a gyermekotthonokból kikerülő fiatalokat segíti. Azok a fiatalok, akik ugyan egy háztartásban élnek, de még nem házasodtak össze, búcsút inthetnek a támogatásnak. A kormány céljainak részben ellentmond, hogy még a házaspárok esetében is bevezetnek bizonyos megszorításokat. Míg eddig megelégedtek azzal, hogy az egyik házastárs legyen 35 év alatti, jövőre már a házaspár mindkét tagjának fiatalabbnak kell lennie 35-nél.

A kormány a szigorítást azzal magyarázza, hogy a jövőben csak a legrászorultabb fiatal házaspárokat szeretné támogatni. Az elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy ez esetben elegendő lett volna csökkenteni a támogatás elnyeréséhez szükséges felső bevételi határt. Jelenleg azok igényelhetnek támogatást, akiknek a havi bevétele nem haladja meg a létminimum 3,5-szeresét, vagyis a 681 eurót. Az építésügyi tárca már előkészítette a törvény végrehajtó rendeletét is, amely szintén jövő januárban lép életbe. Eszerint a fiatal házasoknak nyújtott kedvezményes lakásvásárlási hitel nem haladhatja meg a vételár 80 százalékát, legfeljebb 55 ezer eurót. A futamidő ez esetben 20 év, a kedvezményes kamat pedig évi 2 százalék. A súlyos egészségkárosodással élők és a gyermekotthonokból kikerülő, 35 évnél fiatalabbak számára a hitel elérheti a beszerzési ár 100 százalékát is, legfeljebb azonban 60 ezer eurót. A futamidő az ő esetükben 40 év, az éves kamat pedig 1 százalék. A települési és a megyei önkormányzatok, valamint a társaságok a bérlakások vételére a beszerzési ár legfeljebb 80 százalékának megfelelő összeget igényelhetnek, ami azonban nem lehet több 60 ezer eurónál. A futamidő itt legfeljebb 30–40 év, az éves kamat pedig 1 százalék. Jövőre változik a lakóházak szerkezeti hibáinak az eltávolítására nyújtott állami támogatások rendszere is. Ezentúl már csak azok számíthatnak támogatásra, akiknél a szerkezeti hibák életveszélyesnek számítanak. Ezzel párhuzamosan azonban lehetővé teszik, hogy azok, akik az új szabályok szerint már nem igényelhetnek állami dotációt, kedvezményes hitelért folyamodhassanak az Állami Lakásfejlesztési Alaphoz. A hitel ez esetben is a beszerzési ár legfeljebb 80 százaléka lehet, az egy négyzetméterre nyújtott hitel felső határa 70 euró, míg a futamidő legfeljebb 20 év, az éves kamat pedig 1%. A lakóházak hőszigetelésére az alap szintén nyújt hitelt, ami a beszerzési ár legfeljebb 50 %-a, négyzetméterenként 50 euró. A családi házak esetében ez utóbbi 30 euró, míg a futamidő mindkét esetben legfeljebb 20 év lesz, az éves kamat pedig 3%. (mi, TASR)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?