Orvosi titoktartás

Pozsony |

<p>Az egészségügyi minisztérium rendelkezésre álló adatai szerint tavaly 158 gyógyszercég több mint 43 millió eurót költött marketing- és reklámkiadásokra Szlovákiában. Emellett 66 cég egyetlen egy ilyen célra költött centet sem vallott be.&nbsp;</p>

„A bevallásokat csak a pénzügyőrség ellenőrizheti, minisztériumunk nem” – mondta Zuzana Čižmáriková, az egészségügyi tárca szóvivője. A pénzügyőrségnek hamarosan átadják az ellenőrzéshez szükséges adatokat, és előkészítik a rendszer szigorítását, ebbe a Szlovák Orvosi Kamarát is bevonják. Most a minisztérium csak azokat a cégeket büntetheti, amelyek egyáltalán nem készítenek bevallást, a bírság felső határa 25 ezer euró. 

Az orvosi kamara azt állítja, kész együttműködni a szigorúbb rendszer létrehozásában– erről Vladimír Balog nyilatkozott lapunknak, ő a tanácsadója a kamara elnökének, Marián Kollárnak. Úgy véli, részben a média tehet arról, hogy negatív kép alakult ki az orvosokról. „Bemutatnak 2-3 esetet arról, hogy az orvosok túl sok gyógyszert írnak fel, de szakmai megoldást, ellenvéleményt, valós statisztikát nem közölnek” – állítja Balog.  Zuzana Dančíková szerint a Transzparens orvosok (Transparentní lekári) honlap célja nem az orvosok lejáratása. „Tájékoztatni akarjuk a közvéleményt, milyen kapcsolatban állnak az orvosok és a gyógyszercégek. Ha az orvos támogatást fogad el a gyógyszercégtől, az még nem jelenti azt, hogy nem a páciens érdekei szerint fog eljárni – állítja Dančíková. – Az orvosok és a gyártók együttműködése a kezelés vagy a kutatás színvonalának javítása érdekében nagyon hasznos.” A TIS honlapján megtekinthető, hogy melyik orvos milyen támogatást vallott be, és melyik cég melyik orvosnak nyújtott támogatást. További részletek hétfői nyomtatott kiadásunkban.  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?