Népirtásért és háborús bűnökért 80 évi börtönre ítélték a volt guatemalai diktátort

Guatemalaváros |

<p>Népirtásért 50, háborús bűnökért 30 évi börtönbüntetésre ítélték pénteken José Efrain Ríos Montt volt guatemalai diktátort.</p>

 

A 86 éves volt tábornok az első olyan volt államfő Latin-Amerikában, akit ilyen vádak címén elítéltek.    A perben több tucatnyi tanú számolt be arról, hogy az ő másfél évig tartó uralma alatt a hadsereg hogyan kegyetlenkedett a diktatúra ellen felkelő maja (ixil) indiánokkal. Az ítélet szerint Ríos Monttnak volt tudomása ezekről az atrocitásokról.    Az 1960-tól 1996-ig tartó polgárháborúnak ez a két év volt a legvéresebb időszaka, 1771 indiánt öltek meg. A volt tábornok tagadta, hogy elrendelt volna tömeggyilkosságot, illetve, hogy lett volna ilyenről tudomása.    A per lefolytatását megakasztotta, hogy vita alakult ki az igazságszolgáltatásban arról, melyik bíró ítélkezhet a vádlott felett. Az alkotmánybíróság áprilisban felfüggesztette az eljárást és úgy rendelkezett, hogy annak a bírónak kel ítélkeznie az ügyben, aki tavaly elkezdte azt, de a védelem nyomására leváltották.    A 36 évig tartó polgárháborúnak 200 ezer halálos áldozata és eltűntje volt. Ríos Montt 1982-ben puccsal került hatalomra. Egy ENSZ-jelentés szerint, amely még 2000 előtt született, a polgárháborús emberi jogsértések 90 százalékát 1978 és 1984 között követték el Guatemalában.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?