Putyin: a Trumppal tartott találkozó sikerét bizonyos washingtoni erők igyekeznek aláásni

Vlagyimir Putyin
Moszkva |

Összességében sikeresnek nevezte a Donald Trump amerikai elnökkel tartott csúcstalálkozóját Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön, hozzátette ugyanakkor, hogy az egyeztetések eredményeit Washingtonban "bizonyos erők" igyekeznek aláásni.

 

Az orosz nagykövetek moszkvai értekezletén mondott beszédében Putyin úgy értékelte első találkozóját Trumppal, hogy az "hasznos megállapodásokat eredményezett". "Meglátjuk persze, hogyan alakul a helyzet a továbbiakban, különös tekintettel arra - tette hozzá -, hogy bizonyos erők az Egyesült Államokban azon fáradoznak, hogy gyengítsék és helytelenítsék a helsinki találkozó eredményeit".

Az orosz államfő szerint az orosz-amerikai viszony rendezésének befolyásos ellenzői azon fáradoznak, hogy saját oroszellenes álláspontjukat úgymond "bevéssék" az amerikaiakba, s eközben saját belpolitikai érdekeik oltárán könnyelműen feláldozzák a két ország kapcsolatait.

Putyin szerint az eltérő nézőpontok ellenére az amerikai elnökkel egyetértett abban, hogy az orosz-amerikai kapcsolatok rendkívül rossz állapotban vannak, több tekintetben még annál is rosszabb helyzetben, mint a hidegháború alatt voltak.

"Természetesen naiv lenne feltételezni, hogy az évek óta felgyülemlett problémákat néhány óra alatt meg lehet oldani, de erre nem is számított senki, ugyanakkor úgy vélem, elindultunk a pozitív változásokhoz vezető úton" - fogalmazott az orosz elnök. Putyin mindemellett hangsúlyozta: országa kész a kölcsönösen előnyös, egyenrangú alapon folytatott párbeszédre az Egyesült Államokkal. "A legnagyobb atomhatalmakként különös felelősséggel tartozunk a stratégiai stabilitás és biztonság szavatolásáért" - mutatott rá az orosz elnök.

Kapcsolódó cikkünk

A hadászati támadó fegyvereket korlátozó és csökkentő START III. egyezményről szólva Putyin elmondta: a meghosszabbítására vonatkozó munkálatokat már most meg kell kezdeni, különben meg fog szűnni a 2021-ben lejáró szerződés. Az orosz-amerikai közeledés ellenzőinek ezzel kapcsolatban szemére vetette, hogy azok akár az Egyesült Államok biztonságának szavatolását is képesek feláldozni.

Putyin reményét fejezte ki, hogy sikerül előrelépést elérni az észak-koreai válság rendezésében, s ezzel összefüggésben nem utolsó sorban Trump erőfeszítéseit méltatta ismételten. Megelégedéssel fogadta, hogy Moszkvának és Pekingnek a helyzet fokozatos enyhítésére szolgáló javaslatait is hasznosították a tárgyaló felek.

Az orosz államfő szót ejtett az úgynevezett iráni atomalku megőrzésének szükségességéről is. "Vannak példák arra, amikor egy óra alatt semmissé válnak a közös erőfeszítésekkel elért megállapodások, gondolok most az Egyesült Államok kilépésre a Közös Átfogó Cselekvési Tervből" - mondta Putyin az Irán nukleáris programjáról 2015-ben kötött hathatalmi egyezményre utalva. Felhívta a figyelmet arra tényre, hogy ennek a megállapodásnak kiemelkedő szerepe van az atomfegyverek elterjedését akadályozó globális rendszerben.

"Jelenlegi feladatunk megőrizni ezt a kulcsfontosságú megállapodást, és elejét venni a Közel-Keleten elharapódzó feszültségeknek" - jelentette ki Putyin.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?