Interjú Antalík Imrével a munkanélküliségről a keddi Új Szóban

<p>Antalík Imre közgazdásszal, a Selye Egyetem oktatójával és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala gazdasági munkacsoportjának koordinátorával beszélgettünk.</p>

Tanár úr! Jómagam, aki legföljebb egy interjú vagy alkalmi csevej erejéig vagyok botcsinálta közgazdász, nyitott szemmel járó újságíróként annyit talán mégiscsak állíthatok, hogy tartós piaci fejlődés csupán ott várható, ahol a lakosság elégedett a helyzetével. Viszont Szlovákia a munkanélküliek számát tekintve az EU-tagországok között 2013 februárjában 14,6 százalékkal a negyedik helyen állt! Kérem, adjon hát egy tömör látleletet a mai szlovákiai társadalom gazdasági állapotáról. 

Maradjunk egyelőre a munkanélküliségnél, hiszen ez a szám tényleg magas. Ráadásul „csak” a regisztrált munkanélküliek arányát mutatja. Létezik ugyanis a munkahivatalokban nem jegyzett munkanélküliek tábora, illetve a kényszervállalkozókként nyilvántartottak, továbbá az az egyre terebélyesedő réteg, amely ugyan benne szerepel a statisztikákban, viszont nem is akar munkát találni. Egyrészt mert munkahelyének régebbi elvesztése óta teljesen átalakult az életmódja; másrészt főképpen azért, mert már annyira eladósodott, hogy munkaviszonyba lépve a jövedelméből azonnal lefognák a tartozásait, s havonta ugyanolyan összegből gazdálkodhatna csak, mint amennyit a törvényes minimum így is garantál számára. A munkanélküliek valós száma tehát jóval magasabb nálunk a hivatalosan jelzettnél, ami az ország gazdasági helyzetének rohamos romlását tükrözi. És ha ez az állapot huzamosabb ideig fennmarad, abból nagyon komoly gondok adódhatnak. A Miklósi Péter készítette interjút teljes terjedelmében a keddi Új Szóban olvashatják! 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?