Újra Napolitano lehet az olasz államfő

Róma |

<p>Giorgio Napolitano leköszönő olasz államfő szombaton közleményben jelentette be, hogy elfogadta a pártok felkérését, tisztségében marad a sikertelen államfőválasztás után. Egyelőre nem világos, hogy Napolitano mennyi időre vállalta ismét az államfői szerepet.</p>

"Kötelességemnek érzem, hogy rendelkezésre álljak... Nem vonhatom ki magam a nemzeti iránti felelősségvállalás alól, abban bízom, hogy ez kollektív felelősséget is eredményez (majd)" - hangoztatta Napolitano.
Hozzátette, hogy a pártokkal való egyeztetésen semmilyen más téma nem merült fel. Napolitano így cáfolta azokat a sajtóértesüléseket miszerint maradása feltételeként a minél gyorsabb kormányalakítást szabta meg a pártoknak.
Az elnököt a parlamenti pártok többsége kérte maradásra szombaton az államfőválasztás ötödszörre is sikertelen szavazási köre után. A balközép Demokrata Párt (PD), a jobbközép Szabadság Népe (PdL), a Mario Monti vezette centrum és az Északi Liga is Napolitano mandátumának meghosszabbítását tartotta az egyetlen megoldásnak a kudarcba fulladt elnökválasztásra.    

A csütörtök óta tartó államfőválasztáson először Franco Marini, majd Romano Prodi jelölése lett eredménytelen, és a pártok nem tudtak újabb jelöltben megállapodni.
Napolitano mandátumának meghosszabbításáról a római parlament szombat délután szavaz. Ez az első alkalom, hogy egy olasz köztársasági elnök hét év megbízatás után tisztségében marad. A 88 éves Napolitanónak május 15-én kellett volna távoznia. A februári parlamenti választások után Napolitano még visszautasította azt a lehetőséget, hogy a helyén maradjon.
Napolitano maradását egyedül az 5 Csillag Mozgalom (M5S) és a Baloldal Környezet Szabadság (Sel) nem támogatja. Roberta Lombardi, az M5S képviselőházi frakcióvezetője szerint Napolitano második mandátuma annak a bizonyítéka, hogy "az olasz pártoknak nincs bátorságuk a változtatásra".
Napolitano a parlamenti szavazáson az M5S jelöltjével, Stefano Rodota alkotmányjogásszal versenyez.
Elemzők szerint kétséges, hogy Napolitano ismét hét évig maradhat az elnöki palotában, de garanciát jelent a belpolitikai stabilitásra és a római kormány megalakulására.
   

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?