Főleg uniós támogatásokból finanszírozzák a határon átnyúló együttműködést

pénz

A határon átnyúló együttműködésre nyújtott támogatások többsége európai uniós forrásokból származik, a határvidéken fekvő községek önkormányzatai pedig jelentős mértékben inspirálódnak a szomszédos települések által. 

Ez a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) reprezentatív felméréséből derül ki, melybe 36 határ menti járás városai és falvai kapcsolódtak be. A felmérés eredményeiről Michal Kaliňák, a ZMOS szóvivője tájékoztatta a TASR hírügynökséget kedden.
     

A polgármesterek arra a kérdésre válaszoltak, hogy milyen forrásból finanszírozzák a határon átnyúló projekteket. „Legtöbben (41,8%) az uniós forrásokat jelölték meg, majd pedig az önkormányzat saját forrásait (34,5 %)” – közölte Kaliňák. A polgármesterek 23,6%-a említette a saját források és a partner települések által biztosított pénzösszeg kombinációját.
     

A megkérdezettek 49,5%-a adott pozitív választ arra a kérdésre, hogy az adott község vagy város együttműködik-e valamelyik szomszédos állam területén lévő településsel. A csehországi önkormányzatokkal a határ menti önkormányzatok 41,2%-a működik együtt rendszeresen, és 29,4%-uk alkalmanként. Lengyelország esetében a rendszeresen együttműködő települések aránya 36,5%, az alkalmanként együttműködőké 34,1%. Magyarország esetében ez az arány 42,4%, illetve 23,7%. Az ukrán városokkal és községekkel a szlovák határ menti önkormányzatok 12,3%-a működik együtt rendszeresen, és 10,5%-uk alkalmanként. Ausztria esetében az arány 4,1%, illetve 10,2%.  
     

A felmérésből kiderül az is, hogy a határ menti városok és falvak 71,2%-a a határon átnyúló együttműködést a megfelelő eurorégió keretében, 24,7%-uk az Európai Területi Önkormányzati Csoportosulás keretében, 4,1%-uk pedig a Duna Régió Stratégia keretében valósítja meg.
     

A határ menti városok és községek 52,7%-a működik együtt rendszeresen a kultúra és a sport területén, 33,5%-uk alkalmanként. Az önkormányzatok 50,8%-a rendszeresen, 28,5%-a pedig alkalmanként biztosítja a diákok, sportolók és folklóregyesületek "átjárását”. Az önkormányzatok 36,9%-a rendszeresen, 36,1%-a pedig alkalmanként gondot fordít a tapasztalatok és a szaktudás kicserélésére is.  
     

A felmérés 2018. június 11. és július 6. között készült 382 határ menti önkormányzat bevonásával.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?