Korgó gyomorral az eurózónában

Pozsony |

<p>Szlovákia az élelmiszer-fogyasztás szempontjából az eurózóna legszegényebb tagországának számít &ndash; derül ki az Európai Központi Bank friss elemzéséből. A közös fizetőeszközt használó uniós országok közül Szlovákia lakossága költi a legkevesebb pénzt élelmiszerre, az alacsony bérek miatt azonban még ez a kis összeg is elviszi a háztartások bevételeinek jelentős részét.</p>

Szlovákia az élelmiszer-fogyasztás szempontjából jelentősen elmarad a 17 tagországot tömörítő euróövezet átlagától. Míg az eurózóna országaiban egy háztartás évente átlagosan 6400 eurót költ élelmiszer-vásárlásra, nálunk ez csupán 3800 euró. Szlovákia ezzel az adattal az európai valutaövezet sereghajtója. Az említett 3800 eurós kiadás azonban csak a többi tagországhoz képest számít kis összegnek. Ha a fizetéseket is figyelembe vesszük, kiderül, hogy a szlovákiai háztartások a bevételeik meghatározó részét az élelmiszerekre költik.

A szlovákiai háztartások bevételeinek nagyjából 28%-át a lakásfenntartásra fordított összeg viszi el. Eva Sadovská, a Postabank elemzője szerint rögtön a második helyen az élelmiszerek szerepelnek, amelyek a kiadások 17%-át teszik ki, ami a többi eurózónás tagországhoz képest jóval nagyobb aránynak számít. Az ok egyszerű, az élelmiszerekhez a fejlettebb nyugat-európai országok lakossága nemegyszer olcsóbban hozzájut, mint az alacsonyabb vásárlóerővel rendelkező szlovákiai fogyasztók, emellett a bérek szempontjából katasztrofálisan lemaradunk. Az Eurostat adatai szerint az eurózóna tagországai közül a szlovák alkalmazottakat fizetik a legrosszabbul, és még az Európai Unió tagországai közül is a 7. legrosszabb helyezést értük el. A fent jelzett adatok ráadásul csak durva átlagként értelmezhetők, vagyis a szlovákiai háztartások jelentős részében még ennél is rosszabb a helyzet. Jiří Cihlář, a Next Finance elemzője szerint a gyors felzárkózásra ráadásul semmi remény, hiszen a béreink nem csupán alacsonyak, hanem rendkívül lassan is araszolnak felfelé. Márpedig ahhoz, hogy behozzuk a fejlettebb országokat, ezeknél gyorsabb növekedést kellene produkálnunk. Sovány vigasz, hogy az élelmiszer-fogyasztás szempontjából régiónk többi országa is egyre rosszabb adatokról számolhat be. Magyarországon tavaly a fogyasztók csaknem kétharmada csökkentette a kiadásait. Bizonyos termékek egyszerűen a boltokban maradnak – derül ki a Gfk Hungária kutatásából. A háztartásonként élelmiszerre költött éves 703 ezer forintot (kb. 2383 euró) a Gfk kutatása elszegényedésként értékeli, amit igazol, hogy a magyar háztartások 61%-a költött kevesebbet 2012-ben, mint az előző évben. (mi, TASR)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?