Nem olyan borsos a tél számlája

Pozsony |

<p>A háztartások többsége attól tart, hogy a hosszúra nyúlt tél miatt idén jóval nagyobb összeget lesznek kénytelenek fűtésre fordítani, mint tavaly. A hőszolgáltatók szerint pánikra egyelőre semmi ok, a fogyasztás ugyanis nem nőtt jelentősebb mértékben, a meteorológusok szerint ráadásul az idei tél a hőmérséklet szempontjából átlagosnak nevezhető.</p>

A meteorológusok szerint hamis az a lakosság körében elterjedt nézet, hogy az idei tél rendkívül hideg lett volna. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet szakemberei által kidolgozott elemzésből kiderül,hogy az elmúlt téli hónapok a hőmérséklet szempontjából átlagosnak nevezhetők, sőt, az idei tél a hosszabb távú átlaghoz képest még 0,5–1 fokkal melegebb is volt.

A lakosság mégis nehezebben élte meg, mint a korábbi teleket, ami a hosszan tartó borult időszakokkal, a rendkívül intenzív havazással és a hótakaró tartósságával magyarázható. Március és április első napjai ugyan hidegebbek voltak az átlagnál, sőt, március utolsó tíz napja Nyugat-Szlovákiában 63 éve nem volt ilyen hideg, mint most, ennek ellenére a fűtési szezon kitolódására egyelőre nem kell számítanunk.

„Tavaly április 27-én, 2011-ben pedig május 10-én ért véget a fűtési szezon a társaságunknál, vagyis az idei fűtési szezon egyelőre nem hosszabb, mint az előzőek” – nyilatkozta Jarmila Galandáková, a Pozsonyi Hőszolgáltató szóvivője. Ján Orlovský, a Nyugat-szlovákiai Áramszolgáltató szóvivője szerint minden egyes fok, amivel növeljük a lakásunk hőmérsékletét, nagyjából 6 százalékkal emeli meg a fűtésre fordított kiadásokat. A márciusi hideg időjárás miatt a háztartások jóval többet voltak kénytelenek fűteni, mint tavaly – erősítette meg Miroslav Obšívaný, a Szlovák Hőszolgáltatók Szövetségének az elnöke, aki szerint ez még nem jelenti,hogy a 2013-as fűtésszámlán nagyobb összeg szerepel, mint a tavalyin. (shz)

 További részletek az Új Szó hétfői nyomtatott kiadásában!  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?