A horvát bódulat után jön a macskajaj

A horvát bódulat után jön a macskajaj

Minden figyelem Horvátországra irányul. A világbajnoki döntőt játszó labdarúgó-válogatottjuk napokra vérforraló fiesztává változtatta az országot, és máris sokan kutatják, vajon mi lehet a focisikerük titka. Pedig ez a sportdiadal, ami Orbán Viktor szerint kicsit magyar siker is, csupán arra jó, hogy átmenetileg leplezze, eltakarja a derék dalmátok gondjait.

 

Szó nincs fanyalgásról. Kezdjük elsőként a labdarúgással. A horvátok kis híján ki se jutottak az orosz világbajnokságra, Zlatko Dalic szövetségi kapitány alig egy éve vette át az azóta aranygenerációnak titulált Modric-legénység irányítását, mivel az előző szakvezető alatt kis híján elbukták a selejtezőcsoportot. Nemrégiben a horvát futballélet vezetőit több év fegyházra ítélték, és két sztárt, Luka Modricot és Dejan Lovrent is kis híján börtön fenyegeti. A Dinamo Zágráb élklub volt elnöke révén a játékosoktól kezdve az ügynökökön át a politikusokig mindenki érintett a botrányokban. A mindent átitató korrupció miatt a vérbeli szurkolók évek óta tudatosan ártanak a válogatottnak, a drukkerek egy része még a világbajnokság kezdetén is szó szerint a Dalic-védencek ellen szurkolt. Ehhez képest a 4 milliós Horvátország története első vb-döntőjét játszotta tegnap…

A kulcsszó nem a finálé ténye, hanem a 4 milliós lélekszámról szóló adat. Az Adria-parti állam ugyanis lassan elnéptelenedik. Csak tavaly 17,6 ezerrel több ember halt meg, mint ahány született. Ez a legnagyobb természetes fogyás a második világháború óta. Ha ehhez hozzáadjuk a 2017-ben kivándoroltak számát, akkor összesen 58 ezres éves népességcsökkenésről lehet beszélni, ami valóban riasztó népességi folyamatokra utal. Horvátország 2013 nyarán csatlakozott az Európai Unióhoz, azóta egyre több fiatal dönt úgy, hogy elhagyja az országot, Nyugat-Európában próbál szerencsét, és Zágráb a sorrendben immár ötödik demográfiai stratégia kidolgozása ellenére sem tudja megállítani a kivándorlást. Csak Németországban és Ausztriában 450 ezer horvát állampolgár dolgozik, a horvát összlakosság bő 10 százaléka.

Miközben főleg a magasabban képzettek körében erősödik az unió szívóhatása, addig a lakosság közel fele euroszkeptikus, részben azért, mert a gazdasági felzárkózás megrekedt, mi több, le is állt. 2008-ban Horvátország egy főre jutó hazai összterméke a 15 tagú uniós mag (ez a volt szocialista EU-tagokat, továbbá Máltát és Ciprust nem tartalmazza) átlagának 50,6 százalékán volt, ami tavalyra 48,5 százalékra süllyedt. És a baj forrását főleg a hazai viszonyok táplálják.

Ahogyan Ivo Josipovic korábbi államfő fogalmazott: „Az uniós belépést követő egy évben Horvátország fejlettebb és élhetőbb hellyé vált. Most viszont úgy tűnik, a zágrábi kormány elfelejtette, hogy az EU-csatlakozás után is folytatni kellene a reformokat. Úgy tesz, mintha már senki sem szólhatna bele abba, mit művel az ország, s mindent úgy csinálunk, mint régen. A rendetlenség, a klientúraépítés és a korrupció jellemzi az országot, s ráadásul a társadalom fejlesztését célzó terv sem létezik már.” Hát nem ismerős…?

Vagyis kicsit olyan a helyzet most a nyugat-balkáni országban, mint Puskás Öcsiék idejében Magyarországon. A futball terén aratott fergeteges sportsikerek átmenetileg háttérbe szorították a súlyos társadalmi, gazdasági problémákat.

De most éljenek a mának, s ha már az ő sikerük Orbán Viktor szerint magyar siker is, újra énekelhetjük a 2016-os foci Európa-bajnokság „himnuszát”: Az éjjel soha nem érhet véget, varázsolj nekünk valami szépet…

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?