Mária Terézia szobrának maradványait keresik Pozsonyban

Pozsony |

<p>A csehszlovák legionáriusok által 1921-ben ledöntött pozsonyi Mária Terézia-szobor maradványai után indított kutatást a Pozsonyi Városszépítő Egylet (BOS) a pozsonyi Magyar Intézettel és a budapesti Argonauta kutatócsoporttal együttműködve.</p>

A kutatási projekt gyakorlati részének első napján, hétfőn a pozsonyi folyami rendőrség egy víz alatti felvételeket készítő speciális szonárral felszerelt hajóján pásztázta végig a kutatócsapat a Duna pozsonyi rakpartjának azt a részét, ahol a szobor töredékei feltételezhetően megtalálhatók.

    A kutatás első napja részeredményeket hozott, a szonár és az azzal összekapcsolt GPS segítségével a búvárrégészek több szokatlan méretű és formájú víz alatti tárgy helyzetét azonosították a Duna pozsonyi szakaszán. Ezekről egyelőre még nem lehet megállapítani, hogy valóban a keresett szobor töredékei-e, az majd csak a kutatás második szakaszában derülhet ki - közölte Maroš Macucha, a BOS igazgatója.     Kollai István, a kutatás ötletével előálló pozsonyi Magyar Intézet igazgatója eredményesnek látja az eddigi munkát. "Ezután egy búváros merülésre kell sort keríteni, ez bizonyíthatja majd véglegesen, hogy mi is van a mederben" - mondta az MTI-nek. Hozzátette: az, hogy erre mikor kerülhet majd sor, részben anyagiak függvénye, ám elsődleges céljukat, azt, hogy felhívják a figyelmet a búvárrégészetre, illetve megerősítsék az eddigi jó együttműködést a szlovák és a magyar régészszakma között, már most sikerült elérni.     A kutatás tárgyát képező Mária Terézia-szobor Fadrusz János műve, amelyet a magyar millenniumi ünnepségek keretében, 1897-ben avattak fel. A szobrot, mint a magyar fennhatóság szimbólumát, 1921-ben csehszlovák legionáriusok ledöntötték majd szétverték. Két évvel ezelőtt a Pozsonyi Városszépítő Egylet kezdeményezte, hogy felállítsák a Habsburg-uralkodó szobrának hű másolatát, ám az ötlet megvalósítását a pozsonyi városatyák tavaly elutasították. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?