Már az élelmiszeren is spórolunk

Pozsony |

<p>Ha így megy tovább, a kiskereskedők egy része is a munkanélküliek népes táborát gyarapíthatja, az ágazatban ugyanis egyre rosszabb a helyzet. A stagnáló bérek és a munkanélküliség veszélye miatt a lakosság minden kiadását kétszer meggondolja, az üzletekben egyre kevesebbet költenek. Javulásra nem számíthatunk az elkövetkező időszakban sem.</p>

A kiskereskedelem bevételei Szlovákiában, kisebb-nagyobb kilengésekkel 2009 óta csökkennek, egyik negatív rekordot döntve a másik után. 2009-ben 10 százalékkal esett vissza az üzletek forgalma, és a zuhanás folytatódott az ezt követő években is. A statisztikai hivatal legfrissebb elemzése szerint februárban 1,8 százalékkal csökkent az üzletek bevétele, ami még a rendkívül rossz januári adatokhoz képest is további visszaesésnek számít. A többség a könyvvásárlásról, mozi- és színházlátogatásokról, valamint a nagyobb kirándulásokról mond le, ebben a szegmensben az elmúlt egy évben több mint 18%-kal esett vissza a kereskedők bevétele. A lakosság azonban már az élelmiszeren is takarékoskodik, hiszen erre is csaknem 2%-kal kevesebbet költött, mint egy éve, miközben az élelmiszerek drágulnak. A benzinkutak forgalma ugyan enyhén nőtt, ez azonban csak az egyre magasabb üzemanyagáraknak köszönhető.

Az üzletek forgalma csaknem egy éve folyamatosan csökken, az utolsó évközi növekedésre legutóbb tavaly májusban volt példa, azonban akkor is alig fél százalékos növekedést produkált az ágazat. „Az elmúlt hónapok forgalomcsökkenése a munkanélküliség növekedésével magyarázható, ami rendkívül negatívan befolyásolja a lakosság vásárlóerejét” – mondta Martin Baláž, a Szlovák Takarékpénztár elemzője. Enyhébb javulást csak a húsvéti ünnepek hozhattak, amikor hagyományosan többet vásárolunk az üzletekben, a márciusi adatokat a statisztikai hivatal azonban még nem tette közzé. „Míg tavaly az ünnepi bevásárlást a későbbi húsvét miatt a többség április elejére halasztotta, idén március végén volt a legnagyobb roham az üzletekben. Márciusban ennek köszönhetően enyhe javulásra számíthatunk, áprilisiban azonban ennél nagyobb lehet a visszaesés” – vallja Eva Sadovská, a Postabank elemzője. Szerinte nem számíthatunk jelentősebb javulásra, az üzletek forgalma így a legjobb esetben is csak stagnálhat. Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője úgy véli, ha a gazdasági növekedés nagyobb fordulatra kapcsolna, a kereskedők helyzete már az idei év végén javulhat. Ennek azonban egyelőre kicsi az esélye. Magyarországon se jobb a helyzet. A kiskereskedelmi forgalom volumene 2013 februárjában 1,4%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest (januárban 4,1%-kal), amit alapvetően az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem (2,6 százalék), illetve az üzemanyag-kiskereskedelem (4,0 százalék) csökkenése befolyásolt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. (mi, SITA) 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?